Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Spitalele din Vidra şi Dumbrăveni vor fi desfiinţate


Spitalele din Vidra și Dumbrăveni ar putea deveni secții exterioare ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății. Măsura nu este văzută cu ochi buni de ma-nagerii celor două unități. „Este cea mai proastă soluție pentru sănătatea vrânceană. Această hotărâre este un act criminal din partea unor persoane cu mintea tulbure, care nu știu ce vor”, a afirmat managerul Spitalului Comunal Vidra, medicul Ion Doldor.

Managerii celor două unități spitalicești sunt revoltați de această propunere și o consideră ca fiind un „act criminal” și „începutul sfârșitului” pentru spitalele pe care le conduc. „Este cea mai proastă soluție pentru sănătatea vrânceană. Această hotărâre este un act criminal din partea unor persoane cu mintea tulbure, care nu știu ce vor. Nu e niciun temei legal pentru a se desființa acest spital. Este poziționat la un drum național, într-o zonă turistică, în care în sezonul estival vin în jur de 15 -20.000 de mii de turiști. În plus, acest spital mai acordă asistență medicală pentru alți 45.000 de locuitori din comunele de pe lângă. Practic, acesta este începutul sfârșitului pentru spitalul din Vidra”, a afirmat ma-nagerul Spitalului Comunal Vidra, medicul Ion Doldor. El este convins că în viitorul apropiat unitatea va fi desființată, acesta fiind de fapt scopul unei astfel de pro-puneri. „Presimt că în câțiva ani se va desființa, pentru că se va zice că secția respectivă nu dă randament, cealaltă la fel și tot așa, până când va fi nimicit. Această hotărâre este actul de vânzare a sănătății oamenilor de la poarta Vrancei și până în vârful munților. Nu înțeleg cum în perioada celor Două Războaie Mondiale acest spital s-a dovedit a fi folositor, el acordând asistență medicală soldaților, iar acum se spune că nu mai este bun. Așa ceva nu se poate. Practic ne pun să fim a cincea  roată de la căruță. Eu o să vorbesc cu primarii din comunele de pe lângă, pentru a încerca să evităm aprobarea acestei măsuri. Este un act criminal, acesta este cuvântul care descrie cel mai bine proiectul”, a adăugat medicul Ion Doldor.

Propuneri de neînțeles

La fel de revoltat de acest proiect este și managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, care nu înțelege de ce instituția pe care o conduce, care are rezultate bune, atât pe plan financiar, cât și pe plan medical, își va pierde personalitatea juridică. „Din punctul meu de vedere, acest proiect nu este oportun pentru spitalul din Dumbrăveni, în condițiile în care această unitate are rezultate bune și pe plan medical și pe plan financiar. Acest spital nu are datorii și nu înțeleg această măsură. Acum nu mai înțeleg de ce am mai investit atâția bani în secția exterioară de la Dumitrești. Această instituție funcționează ca spital din 1881 și nu îmi pot da seama de ce au propus ca acum să-l transforme în secția exterioară a Spitalului Județean din Focșani. Pot spune că este începutul sfârșitului pentru acest spital. Am avut întâlnire cu consiliul director și cu domnul primar, care a spus că ne oferă sprijinul. Îmi pare rău că se iau anumite măsuri, fără a se cunoaște realitatea din teren. Tot personalul este bulversat de această decizie. Era mult mai bine dacă ne lua în subordine Consiliul Județean. Această măsură nu va duce la îmbunătățirea actului medical din județul Vrancea, ci la o degradare a lui”, a declarat și Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni.
Nicolae Moise, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, instituția care este posibil să ia în subordine cele două spitale comunale, nu a vrut să comenteze această măsură. „Deocamdată este la faza de proiect și în 30 de zile se va decide. Eu mă supun ordinelor Ministerului Sănătății, deoarece el este șeful meu, iar eu subalternul. Nu am ce să comentez, pentru că este în stadiul de proiect”, a precizat Nicolae Moise.

Brambureală la Ministerul Sănătății

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, care se află în dezbatere publică până pe 12 februarie, Spitalul Județean și Spitalele Comunale Vidra și Dumbrăveni ar urma să fie preluate, înapoi, de la Consiliul Județean de către minister. Problema este că cele trei unități medicale vrâncene nu au fost în administrarea Consi-liului Județean. 
Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, spitalele din Dumbrăveni și Vidra se desființează, urmând a fi reorganizate ca și structuri fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Județean de Urgență, sub condu-cerea lui Nicolae Moise. „Reorganizarea prevăzută la art.2 alin.(2) și structura organizatorică a Spitalului Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani, rezultată în urma acestei reorganizări, se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiect. De asemenea, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și în cadrul Spitalului Comunal Vidra, dar și personalul tehnic-economic-administrativ și muncitorii, vor fi preluați de către Spitalul Județean de Urgență din Focșani. „Patrimoniul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și al Spitalului Comunal Vidra stabilit pe baza ultimelor situații financiare întocmite, se preia de către Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani, pe baza bilanțului contabil de închidere la data predării-preluării și a celorlalte anexe întocmite potrivit metodologiei în vigoare, prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai arată în proiect.
Potrivit unor surse, Ministerul Sănătății ar fi cerut tuturor prefecturilor din țară liste cu spitalele care ar urma să fie desființate și reorganizate. Pentru că restul unităților spitalicești vrâncene au fost pre-luate de administrațiile publice locale, conducerea Prefecturii a propus desființarea celor din Vidra și Dumbrăveni, care nu au fost preluate, anul trecut, de Consiliul Județean și au rămas în administrarea Ministerului Sănătății. Aceleași surse au mai precizat că la Vidra ar urma să fie înființat un spital TBC, iar cel de la Dumbrăveni va rămâne, mai mult ca sigur, cu aceiași pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?