Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Mamele pot fi concediate în timpul concediului de maternitate


Mamele sunt sacrificate din nou de Guvernul portocaliu în exercițiu, care ne-a adus la sapă de lemn. De această dată, se încearcă excluderea din câmpul muncii a mamelor care aleg varianta primirii indemnizației timp de 24 de luni, cu o valoare mai mică de 1.200 de lei. Astfel, după ce Guvernul PDL a discriminat mamele care au cotizat mai mult la stat, impunându-le două variante de calcul a indemnizației, acum aceiași guvernanți portocalii au dat angajatorilor puterea de a le concedia pe mamele care aleg să stea acasă cu bebelușii timp de doi ani. Mărturie stă Ordonanța de Urgență a Guvernului 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. La articolul 25, alineatul 2, litera a) se arată că „este interzis angajatorului să dispună în-cetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap”. În concluzie, după un an de la naștere, angajatorul are dreptul să dispună încetarea raporturilor de muncă în cazul mamei sau, după caz, al tatălui care aleg să stea acasă și în ce de-al doilea an.
Beneficiarul care a ales plata indemnizației după prima variantă a Guvernului, adică 24 de luni concediu de creștere a copilului și o indemnizație maximă de 1.200 de lei, își poate lua gândul de la locul de muncă. După doi ani de la nașterea copilului, mamele vor fi obligate să își caute un nou loc de muncă și, în cazul în care vor găsi, vor renunța, mai mult ca sigur, la ideea de a mai naște copii. Asta pentru a nu mai trece încă o dată prin si-tuația de a rămâne fără loc de muncă, având în vedere că nevoile pentru îngrijirea unui copil sunt mari și cresc de la un an la altul.
Așa cum ne-au obișnuit guvernanții portocalii, inconsecvenți cu propriile decizii, Normele metodologice de aplicare a Ordonanței anulează prevederi din articolele acesteia. Asociația MAME a întocmit deja o sesizare, pe care a trimis-o la Ministerul Muncii pentru ca neconcordanțele din OUG 111/2010 să fie excluse.
Mamele nu înțeleg de ce Guvernul se preocupă atât de mult de indemnizația lunară pentru creșterea copilului, când și așa nata-litatea este scăzută. „De ce se agită Guvernul atât de mult pentru banii copiilor? Din acești bani abia se pot asigura nevoile celor mici. Dacă ne mai dă și afară de la serviciu, nu știu cine își va mai asuma responsabilitatea de a face un copil. E nevoie de curaj în țara asta”, ne-a declarat Georgiana Stoica, mama unui copil de aproape un an.
Potrivit datelor Agenției Județene pentru Prestații Sociale (AJPS) Vrancea, la sfârșitul lunii decembrie 2010 erau în plată 2.437 de dosare pentru indemnizația de creștere a copilului. Totodată, 19 dosare înre-gistrează Vrancea cu in-demnizația maximă de 3.400 de lei, în timp ce suma medie pentru mame este de 768 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?