Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

13 muncitori au murit anul trecut


Anul 2010 a fost și un an al accidentelor de muncă. Aproape 60 de persoane angajate în diferite domenii de activitate au suferit din cauza unor accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă și chiar decese. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a raportat 57 de evenimente nedorite din care 13 s-au soldat cu decesul angajaților. Alte trei evenimente au fost avizate ca accidente în afara muncii, 18 evenimente au fost încadrate ca accidente ușoare și 20 au fost cercetate, avizate și înregistrate cu incapacitate temporară de muncă.
În curs de cercetare se află alte cinci evenimente din care trei cu incapacitate de muncă și două decese. Principalele domenii în care s-au produs accidentele de muncă sunt construcții, comerț cu materiale de construcții, transporturi, exploatare forestieră, prelucrare lemn, administrație publică locală, extracția pietrișului și nisipului și utilități publice. Dintre accidentele înregistrate, două sunt de circulație, pentru că persoanele implicate s-au aflat în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. „Principalele cauze care au dus la producerea acestor evenimente au fost neasigurarea de către angajatori a tuturor condițiilor de securitate la locurile de muncă, nerespectarea de către lucrători a normelor de securitate în muncă și a instrucțiunilor primite din partea angajatorilor, neasigurarea de către angajatori a echipamentelor individuale de protecție sau neutilizarea acestora de către lucrători în timpul procesului de muncă și repartizarea executării sarcinilor de muncă unor lucrători care nu corespund ce-rințelor prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă”, a transmis purtătorul de cuvânt al ITM, Mircea Moise.
În cazul unui eveniment la locul de muncă, angajatorul este obligat, conform legii, să comunice și să susțină cercetări în pri-vința stabilirii vinovaților și a condițiilor în care s-a întâmplat accidentul de muncă. În 2010, ITM a aplicat amenzi în valoare totală de 171.000 lei pentru necomunicarea evenimentelor de către angajatori, a cercetării accidentelor și a stabilirii cauzelor și persoanelor vinovate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?