Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Bostanul şi pepenele tămâios


Există numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tămâios de Marsilia, dovleacul galben, dovleacul roșu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se folosește miezul precum și semințele.
Conține: leucină, tirozină, peporezina, vitamină B, provita-mină A, fosfor.
Proprietăți: nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.
 
 Mod de folosire:
 a) Uz intern:
 – Crud, amestecat cu aperitive, în supe,înăbușit.
 – Un pahar de suc dimineața, pe nemâncate, ca laxativ.
 – Se pisează 50 gr. de semințe, se amestecă cu miere. Se folosește în 3 reprize, din jumătate în jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregătit după cum urmează: 1 linguriță de coajă de crușin la o ceașcă mare de apă, care se dă în clocot 2 – 3 minute.
 – Semințele, împreună cu cele de castravete, de pepene galben, decojite și pisate se fierb în apă sau lapte. Emulsia este calmantă și răcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale căilor urinare.
 b) Uz extern:
 – În cataplasme, contra arsurilor, a inflamațiilor, abceselor, a cangrenei senile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?