Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Plantele etnobotanice vor fi „alungate“ din Focşani


Consilierii locali focșăneni vor discuta în ședința extraordinară de marțea viitoare schimbarea condițiilor de autorizare pentru magazinele de etnobotanice.

Prima ședință a Consiliului Local din acest an va avea loc marți, 11 ianuarie, începând cu ora 16.00. Pe ordinea de zi sunt cinci proiecte de hotărâre care vizează alocarea unor sume pentru ziua de 24 ianuarie, modificări la proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare și îndepărtarea plantelor etnobotanice la 1.000 de metri de școli, piețe, biserici și spitale.
Primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi privește majorarea bugetului local al Municipiului Focșani cu 600.000 de lei reprezentând subvenția la energia termică. Pentru Ziua Unirii Principatelor Române este propusă alocarea sumei de 51.800 de lei din care 21.800 pentru împlinirea a 145 de ani de existență a Colegiului Național „Unirea”. Din suma rămasă vor fi realizate materiale promoționale și va fi amenajată scena cu podină și divan pentru activitățile artistice din ziua de 24 ianuarie.
Tot în prima ședință, Consiliul Local se va alinia și modificărilor Codului Fiscal care stabilesc taxe mai mari pentru mașinile care depășesc 12 tone sau sunt formate din articulații. În cazul proiectului „Reabi-litarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice” se impune o schimbare de formă a textului. Astfel, viceprimarul Bogdan Matișan ne-a explicat că a fost primită o solicitare pentru precizarea în clar a garantului proiectului. „În text nu era trecut în mod explicit garantul, adică administrația publică locală. Se impune o modificare de formă și nu de fond a textului”, ne-a declarat Bogdan Matișan.
Ultimul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi vizează comercianții de plante etno-botanice. Este o inițiativă mai veche a viceprimarului Matișan la care s-au alăturat membrii Consiliului Local Focșani. Conform proiectului de hotărâre, plantele „de vise” vor putea fi vândute doar la o distanță mai mare de 1.000 de metri față de instituțiile de învățământ, lăcașurile de cult, instituțiile religioase, instituțiile de cultură, instituțiile pu-blice, locurile de agrement și distracție, gară, autogară, zone publice (piețe, târguri, oboare) și altele similare. Viceprimarul a precizat că, din discuțiile cu cetățenii a reieșit că focșănenii doresc dublarea distanței la care se pot comercializa astfel de plante.

Magazin de vise închis în decembrie

Probleme în funcționarea magazinelor „de vise” au fost găsite și la ultimele controale efectuate la solicitarea Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). În luna decembrie, polițiștii și comisarii Gărzii Financiare au făcut un control inopinat la magazinul de vise de pe strada Bucegi, care aparține firmei Jasmine Magic SRL Galați. În timpul verificărilor, au fost constatate mai multe nereguli privind desfășurarea activității, motiv pentru care a fost suspendată activitatea magazinului pentru o perioadă de trei luni și a fost aplicată și o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei. De asemenea, au fost ridicate 46 de  pliculețe cu produse etno-botanice, care au fost găsite în poșeta vânzătoarei și pentru care aceasta nu deținea documente justificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?