Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Consiliul Judeţean a derulat proiecte de 260 milioane euro


Deși 2010 a fost un an de criză, iar Guvernul Boc a sabotat administrațiile locale lăsându-le fără bani, Consiliul Județean Vrancea a continuat programul de investiții din fonduri europene. „VranceAqua”, „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de glorie al armatei române”, reabilitarea drumurilor județene Poiana Cristei – Cotești și Panciu – Haret – Mărășești, modernizarea Centrelor Åžcolare pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, din Focșani și Mihălceni sunt doar câteva din proiectele derulate de administrația județeană. Pentru derularea acestor proiecte, administrația județeană a avut de înfruntat boicotul și reaua credință a Guvernului falimentar Boc, care a blocat aceste proiecte.  În acest moment, administrația județeană derulează proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 260 de milioane de euro, adică peste 11 mii miliarde lei vechi.

Deși 2010 a fost un an de criză, iar Guvernul Boc a sabotat administrațiile locale lăsându-le fără bani, Consiliul Județean Vrancea a continuat programul de investiții din fonduri europene. Nu a fost deloc ușor, susțin reprezentanții administrației județene. Pentru continuarea lucrărilor la proiectele „VranceAqua”, „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de glorie al armatei române”, reabilitarea drumurilor județene Poiana Cristei – Cotești și Panciu – Haret – Mărășești, modernizarea Centrelor Åžcolare pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, din Focșani și Mihălceni, Consiliul Județean a purtat o luptă dură cu instituțiile statului subordonate intereselor camarilei Guvernului Boc și PDL.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a decis, anul trecut, să taie aproximativ 11 milioane de lei, adică aproape 110 miliarde lei vechi din sumele alocate județului Vrancea. Motivarea finanțiștilor este una stupefiantă: Consiliul Județean avea prea mulți bani în contul de trezorerie. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că în cont se aflau peste 4 milioane de lei, bani virați de Uniunea Europeană pentru prefinanțarea cu 30% a șapte proiecte europene. „Făcându-se că nu înțeleg, au tăiat ilegal acești bani, „, a precizat Ma-rian Oprișan.

Vrancea Curată boicotat de „tovarășii din PDL Vrancea”

Proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” – „Vrancea Curată”, a fost blocat aproape un an de zile de obtuzitatea reprezentantului Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, de la compartimentul pentru Coordonare și Verificare a Achizițiilor Publice. Acesta a contestat licitația organizată de Consiliul Județean în vederea achiziției serviciilor de „Asistență tehnică pentru sprijin managerial”  unde participa în calitate de observator. Abia în decembrie 2010 a fost semnat primul contract din cadrul acestui proiect.
„De un an de zile întâmpinăm numai greutăți din cauza invențiilor și a tot felul de piedici care se stabilesc în calea acestui proiect prin diferite note intermediare inventate peste noapte din tot felul de soluții și exemple întâmplate la nivelul României dar care nu au nicio legătură cu realitatea și specificitatea proiectelor din Vrancea prin POS Mediu. Aceste situații trebuie să înceteze”, a afirmat preșe-dintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
În acest mod reprezentanții Guvernului României au blocat un proiect european în valoare de 43,446 mi-lioane Euro. Proiectul „Vrancea Curată” prevede înființarea unor gropi de gunoi ecologice, închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din mediul rural. Proiectul cuprinde măsuri de separare, colectare, transport, transfer, tratare, reciclare și depozitare a deșeurilor. Prin acest proiect vor fi închise și acoperite trei depozite urbane, curățarea a două depozite urbane, închiderea și acoperirea a opt depozite rurale și curățarea a 192 depozite rurale, după care vor fi acoperite cu iarbă.
 „Acest proiect a fost boicotat  de niște tovarăși de la PDL Vrancea foarte interesați de acest proiect, nu mi-au ascuns nici mie acest lucru „, a afirmat Marian Oprișan

Drumuri județene modernizate

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a obținut finanțare europeană nerambursabilă pentru modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu și a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei. Contractele de finanțare a acestor investiții au fost semnate în luna fe-bruarie a anului 2009. Proiectul de modernizare și reabilitare a DJ 204 E Mărășești-Panciu, are o valoare de aproximativ 43 milioane lei, din care contribuția Consiliului Județean la cheltuieli eligibile și neeligibile este  de aproximativ 1,5 milioane lei. Sectorul de drum ce va fi modernizat are o lungime de aproape 19 kilometri. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni. Proiectul este finanțat din fondurile alocate în cadrul Programului Operațional Re-gional(POR) 2007-2013, Axa prioritară II – „Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale”. Proiectul privind moder-nizarea drumului județean Cotești-Poiana Cristei are o valoare totală de aproximativ 11 milioane lei. Sectorul de drum care a fost reabilitat și modernizat are o lungime de 7 kilometri.

107 milioane de euro, valoarea proiectului VranceAqua

La nivelul județului Vrancea se lucrează la proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”. Este un proiect finanțat în cadrul POS Mediu, cu o valoare de 107.068.652 euro.
Pentru implementarea acestui proiect a fost constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „VranceAqua”, iar CUP Focșani a devenit Operator Regional. Preșe-dintele VranceAqua este președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. De acest proiect vor beneficia aproximativ 160 de mii de cetățeni ai județului Vrancea.
Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești dar și comunelor Golești, Câmpineanca, Homocea. El prevede reabilitarea puțurilor de apă, a stațiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste localități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare.
Vrancea este singurul județ din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de management integrat al deșeurilor cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6.109 mi-liarde lei vechi.

Reabilitarea mausoleelor, un proiect marca Oprișan

„Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” este un alt proiect al administrației județene, care vizează moder-nizarea mausoleelor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. Contractul de lucrări și ordinul de începere a acestora la obiectivul de investiții „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” a fost semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „A fost ideea mea în exclusivitate”, a declarat Marian Oprișan referindu-se la acest proiect. Valoarea totală a investiției este de peste 7 milioane de euro. Lucrările vor fi finalizate în 30 de luni. Åžeful administrației județene a precizat că declanșarea lucrărilor de reabilitare a mausoleelor vrâncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificare națională”, a precizat Marian Oprișan.
Tot în baza unor proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă se lucrează, sau au fost deja fina-lizate lucrările la proiectele de investiții privind modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani și a celui din Mihălceni.

Oprișan a cerut Guvernului să nu mai pună piedici proiectelor

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a cerut guvernanților să nu mai pună piedici proiectelor cu finanțare europeană, „altele decât cele de care beneficiază clientela politică a PDL”. „Le transmit structurilor guvernamentale din Vrancea, Guvernului și primului ministru să se oprească în a mai pune piedici proiectelor cu finanțare europeană, altele decât cele de care beneficiază clientela politică a PDL. Îi rog pe cei de la Finanțele Publice din Vrancea să asculte mai puțin opiniile li-derilor portocalii de prin județ și să lase aceste proiecte să se desfășoare conform legii, cu transparență, spre binele și bunăstarea cetățenilor din Vrancea”, a afirmat Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?