Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primarii vrânceni ameninţă cu demisiile


Politica falimentară dusă de actuala guvernare care a lăsat fără bani administrațiile locale îi determină pe primari să renunțe la mandatul cu care au fost învestiți de oameni. Primarii social democrați și liberali au afirmat că, dacă nu vor fi alocați bani pentru cofinanțarea investițiilor, iar întreaga activitate se va rezuma doar la plata salariilor angajaților își vor da demisiile din funcția de primar.

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, este primul edil vrâncean care și-a anunțat intenția de a demisiona dacă Guvernul Boc va duce aceeași politică distructivă la adresa autorităților locale și anul viitor. El a explicat motivul supărării sale și a celorlalți primari social democrați și liberali afirmând că, dacă nu vor fi alocați bani pentru cofinanțarea investițiilor iar întreaga activitate a unui primar se va rezuma doar la plata salariilor angajaților, își va da demisia din funcția de primar.
„În condițiile în care nu vom avea bani de investiții și voi fi nevoit ca întreaga mea activitate să se rezume doar la plata salariilor angajaților Primăriei, mă văd nevoit să-mi dau demisia din funcția de primar împreună cu întregul aparat de specialitate. Sunt prea tânăr pentru a merge cu fruntea în pământ și nu vreau să ajung să-mi fie rușine să-i privesc în ochi pe odobeșteni. Cetățenii acestui oraș m-au votat cu o largă majoritate să conduc destinele Odobeștiului, să pun în practică un program de investiții, prin care să creez locuri de muncă și o viață mai bună, nu să stau în Primărie și să dau salarii angajaților”, a spus primarul Daniel Nicolaș în cadrul dezbaterii organizate pe marginea bugetului de stat pe 2011, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Proiectele Odobeștiului, blocate de guvernanți

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a afirmat că orașul are nevoie de 250 miliarde de lei vechi pentru cofinanțarea proiectelor realizate. Suma depășește cu mult încasările de la bugetul localității. Banii sunt necesari pentru realizarea unor proiecte de investiții vitale pentru dezvoltarea orașului, precum sistemul de alimentare cu apă și aducțiunea de gaze naturale.
„Muncim de mai mulți ani la întocmirea proiectelor pentru modernizarea orașului. Am trecut prin toate etapele dificile ale întocmirii proiectelor și, în cele din urmă, am reușit să cîștigăm aceste proiecte. Acum trebuie să le punem în practică și ne lovim de lipsa banilor. Avem nevoie de peste 250 miliarde de lei vechi pentru a asigura cofinanțarea acestor investiții. O parte din cofinanțarea noastră este susținută de Guvern, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Din cele peste 20 de proiecte la care trebuie să asiguram cofinanțarea, numai la două dintre acestea, respectiv la «Mo-dernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare» și la «Aducțiunea de gaze naturale» avem nevoie de peste 200 miliarde de lei vechi”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.

Åži primarul Armencea amenință cu demisia

Lipsa alocațiilor bugetare a adus și Primăria Adjud în pragul colapsului. În acest moment, edilii de pe malul Trotușului nu au bani nici pentru plata salariilor funcționa-rilor din primărie. Nici nu se mai pune problema de plata facturilor la utilități, sau cofinanțarea proiectelor de investiții.
„Situația a fost aceeași tot anul 2010. La cum  arată proiectul bugetului de stat pe anul 2011 nu există nicio intenție din partea Guvernului Boc, cel care a falimentat în mod voit administrațiile publice locale, să aloce fonduri și în comunitățile conduse de primari social democrați. Dacă nu ne vor da fonduri pentru dezvoltarea comunităților locale îmi voi da și eu demisia din funcția de primar. Ceea ce face Guvernul Boc cu administrațiile locale și cu poporul român se numește genocid”, a precizat primarul Constantin Armencea.

13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor din Panciu

Situația este dezastruoasă și în orașul Panciu. În anul 2010, Primăria Panciu, a primit sume foarte mici de la bugetul de stat iar orașul nu încasează venituri proprii.
Primarul din Panciu, Ion Petre, a declarat că în prezent are în derulare 36 de proiecte cu finanțare europeană la care nu are cum să asigure cofinanțarea deoarece nu există resurse financiare.
Valoarea totală a celor 36 de proiecte este de aproximativ 198 milioane de lei, din care partea de cofinanțare este de aproape 53,5 milioane lei. Numai că Primăria Panciu nu are această sumă disponibilă și riscă să piardă proiectele cu finanțare europeană. 
„Vom închide primăria și ne vom da demisia din funcție dacă cei de la putere nu vor înțelege că și românii din localitățile conduse de primari PSD au nevoie de infrastructură și au nevoie să fie ajutați de guvernanții care le-au promis că vor trăi bine. Cât de bine trăim o vedem fiecare dintre noi”, a precizat primarul Ion Petre.

„Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog”

Primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu, a acuzat parlamentarii PDL că nu fac decât să își urmărească interesul propriu și nu pe cel al vrâncenilor. Ion Văsuianu a acuzat actuala putere că nu a acordat fonduri pentru finalizarea alimentării cu apă dar nici pentru „drumurile calamitate și podurile stricate la inundațiile din acest an”.
Edilii au cerut măsuri radicale față de guvernanții care au trimis în faliment administrațiile locale. „Guvernul Boc este cel mai prost guvern de după 1990. A reușit marea performanță de a distruge învățământul, sănătatea și să reînființeze cozile cu mii de oameni care se bat pentru un colț de pâine mai ieftină. Nu credeam că după Revoluția din decembrie 1989 o să mai vedem comune fără iluminat public și să vedem cum doi oameni, Băsescu și Boc, au adus țara la înfometare. Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog. Trebuie să ne unim și să dăm jos acest Guvern ticăloșit”, a cerut primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. El a mai spus că taxele și impozitele introduse de Boc îi sufocă pe români și așa sărăciți din cauza incompetenței guvernanților. „Actuala putere a adus populația la înfometare. Oamenii mor de foame și sunt sufocați de taxe și impozite”, a afirmat edilul din Slobozia Bradului.

Cinci milioane euro, proiectele primăriei Adjud

Primăria Adjud a depus 15 proiecte cu finanțare nerambursabilă pe fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Majoritatea proiectelor au ca dată limită de implementare luna iulie 2011, iar valoarea acestora este de peste cinci milioane de euro. Marea problemă legată de realizarea acestor proiecte este cofinanțarea, municipalitatea nedispunînd de sumele necesare. „Avem proiecte foarte bune pe care trebuie să le finalizăm și pentru care avem nevoie de cofinanțare. Numai că Guvernul Boc refuză în mod sistematic să aloce bani pentru investiții „, a mai afirmat primarul Constantin Armencea.
La Adjud, suma alocată de la bugetul de stat, în 2010, a fost 860 de mii lei, iar necesarul primăriei pentru  a funcționa la nivel de avarie și pentru a putea asigura co-finanțare la proiectele europene era de minim 5,5 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?