Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

„Şi la Focşani a fost revoluţie“


Autoritățile locale au comemorat, ieri, trecerea a 21  de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, în care și-au pierdut viața și 9 vrânceni. Slujba de comemorare a avut loc la monumentul Eroilor Revoluției din Cimitirul Nordic. Au fost depuse coroane de flori și s-au aprins lumânări la mormintele a doi dintre martirii revoluționari, Dumitru Milea și Dorinel Ghinea. Președintele „Asociației Revoluționarilor din Decembrie 1989”, Ioan Åžtefan, a afirmat că românii care au ieșit în stradă și care au luptat pe baricade știu că în Decembrie 1989 a fost re-voluție.
„Presa și alții au comentat că nu a fost revoluție și a fost altceva. Noi, cei care am fost acolo știm că a fost o re-voluție în România. În 22 decembrie, foarte multe persoane nu cunoșteau ce se va întâmpla dar oamenii căutau să obțină îndepărtarea dictatorului”, a afirmat Ioan Åžtefan. El a precizat că, în 22 decembrie, „vrâncenii ca și ceilalți cetățeni ai țării au acționat pentru îndepărtarea dictatorului Ceaușescu și realizarea pentru un viitor mai bun”.
„22 decembrie în Focșani a început în jurul orelor 9, în zona industrială. Toți care munceau atunci au venit în Piața Unirii. Până la ora 11, Piața Unirii era arhiplină. Circa 15 mii de locuitori erau acolo. Toată lumea era atât de nemulțumită încât căuta să găsească o cale și aceasta a fost să forțăm intrarea în Comitetul Partidului pentru a-i îndepărta pe cei care au condus până atunci”, a rea-mintit Ioan Åžtefan.
Eroii care și-au dat viața la Revoluția din Decembrie 1989 au fost omagiați și în mesajul șefului administrației județene transmis de vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu. „Într-o vreme în care cei mai mulți dintre români nu îndrăzneau să se opună regimului comunist au fost câțiva care au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii. Prin înflăcărarea lor, prin nebunia lor, în cel mai bun sens al cuvântului, au dat curaj și celorlalți și, astfel, într-un singur glas, românii au strigat «Jos dictatorul». Aceasta a fost scânteia care a declanșat Revoluția din Decembrie 1989”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?