Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Tabagismul


Tabagismul este o intoxicație acută cu nicotină datorată excesului de fumat. Å¢igara exercită o acțiune nocivă asupra organismului prin: CO, cresoli, pirioline, nicotine. Intoxicația afectează în primul rând celulele nervoase din creier apoi laringele, respirația, digestia(dispepsii, diaree, constipație), ochii (scotom-orbire), sistemul nervos (cefalee, uitare, tremurături), sistemul cardiovascular (angine, sistole, arterioscleroză).
În urma utilizării prelungite și abuzive de tutun, apare toxicitatea, care se manifestă prin: cefalee, amețeli, scăderea poftei de mâncare, spasme musculare și vasculare, laringite, astm, angină pectorală, arterită obliterantă. Cancerul bronhopulmonar este mai frecvent la fumători decât la nefumători.
 Fumul de țigară are rol în declanșarea multor afecțiuni, iar substanțele chimice din fumul de țigară au influență dăunătoare asupra acțiunii medicamentelor în organism.
Apare o reducere sau o deviere a acțiunii medicamentelor prin influența fumului de țigară. Poate să producă o inhibiție metabolică, o tulburare a repartiției medicamentelor în diferite sectoare ale orga-nismului; alterarea unor funcții organice sau alte-rarea comportamentului psihofarmacologic.
Compușii din fumul de țigară (în special nicotină și acidul cianhidric) preferă foarte mult celula hepatică, alterându-i fracțiunea microsomală.
Se vor produce alterări în reacțiile de oxidare, hidrooxidare, implicate în metabolismul parțial al medicamentelor. Astfel, vi-tamina C atinge la fumători concentrații mai scăzute datorită reducerii absorbției și intensificării metabolismului său. Fenacetina are o concentrație sanguină de trei ori mai mică la fumători decât la nefumători. Eufilina își scade timpul de îmbunătățire la jumătate, impunând administrări mai frecvente. Eurosemida, folosită de către cel cu insuficiență cardiacă, își reduce acțiunea prin eliminarea prin urină. Propanololul poate determina efecte paradoxale la fumători.
Consumatorii de alcool și tutun prind greu anestezia. Deci fumatul poate duce  la agravarea bolilor care impun luarea drogurilor (medicamentelor) amintite.
Nicotina este un alcaloid toxic sub formă de lichid incolor sau slab gălbui care se află în cantități mari în frunzele de tutun (Nicotiana tabacum) și speciile de coada calului (JEquisetum). În doze mici este un excitant al ganglionilor vegetativi și al sistemului nervos central.
În doze mari este un toxic puternic care paralizează musculatura striată, ganglionii vegetativi precum și părți ale sistemului nervos central.
Grave pot fi afecțiunile pulmonare, care în 50% din cazuri pot duce la cancer pulmonar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?