Plantă anuală, cu frunze pari-penat compuse și terminate de obicei cu un cârcel, originară din Asia. Datorită conținutului în principii active, este o cultură de mare importanță economică. Are numeroase întrebuințări, deținând un loc de seamă între plantele de cultură. Boabele se folosesc ca materie primă în industria alimentară pentru fabricarea uleiului comestibil și a margarinei.
Din soia se pot produce surogat de cafea și ciocolată, biscuiți, macaroane, brânză vegetală. Uleiul de soia se mai folosește ca materie primă în industrie pentru fabricarea: săpunurilor, maselor plastice; lacurilor, fibrelor textile și a altor numeroase produse.
Fructul este o păstaie de culoare galben-brună la maturizate, în care se găsesc mai multe semințe de formă sferică, sau ovală, avînd culori diferite, în general galbene; cu bobul de obicei colorat diferit. Momentul optim al recoltării este atunci când peste 70% din păstăi sunt uscate și au culoarea caracteristică, iar boabele sunt tari și cu colorația specifică soiului.
Componenții principali:
Proteine, conține toți aminoacizii esențiali, lipide, glucide, săruri minerale, o gamă largă de vitamine, enzime, lecitină, rezine, ceruri, aproximativ 12-25% ulei în compoziția căruia intră acizi grași nesaturați și acizii grași săturați.
Proprietăți: ajută digestia, reprezintă un aliment complet și foarte digestibil, mineralizant, antisclerogen.