Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Peste 22 mii de pensionari obligaţi la plata contribuţiei pentru sănătate


22.322 de pensionari vrânceni ar trebui să plătească, de la 1 ianuarie, contribuții de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. „Trebuie îmbunătățit sistemul de cheltuire a banului public și nu cel de colectare”, susține Nicolae Zamfir, președintele Asociației Pensionarilor Vrancea n Pensionarii ar putea să-și asigure pâinea sau masa pentru câteva zile din banii ce vor fi reținuți pentru sistemul sanitar.

Guvernul nu se lasă impresionat de hotărârea Curții Constituționale de a res-pinge scăderea cu 15% a pensiilor și recurge la o nouă taxă pe veniturile bătrânilor. De la 1 ianuarie, seniorii ar putea fi obligați să plătească 5,5% din veniturile ce depășesc 740 de lei pentru Fondul asigurărilor de sănătate. Cum era de așteptat, pensionarii nu sunt de acord cu o nouă taxă pentru serviciile medicale și susțin că cei 5,5% sunt un nou bir pus pe umerii lor. De la 1 ianua-rie va intra în vigoare și coplata pentru serviciile medicale, astfel că pensio-narii simt că trebuie să plătească de două și chiar de trei ori pentru sănătatea lor. „E un nou motiv să scadă veniturile pensionarilor. Guvernul a încercat să ia 15% din pensii și nu a reușit. A reușit în schimb să introducă coplata. Acum apare și ministrul Sănătății cu această contribuție de 5,5%. Trebuie îmbunătățit sistemul de cheltuire a ba-nului public și nu cel de colectare”, spune Nicolae Zamfir, președintele Asociației Pensionarilor Vrancea. El susține că în perioada imediat următoare se vor intensifica acțiunile sindicale, iar pensionarii vor fi nevoiți să iasă din nou în stradă pentru a-și apăra drepturile. „Pensionarii au deja venituri mici. Nu e normal să plătească de două sau trei ori un serviciu medical”, a adăugat Zamfir.

Åži netratați și cu banii luați!

De la fiecare pensionar în parte ar trebui să se colecteze în medie circa 40 de lei, bani pe care bătrânii i-ar fi folosit pentru circa 20 de pâini sau pentru două kilograme de carne. „În loc să caute alte modalități de îmbunătățire a sistemului sanitar s-au îndreptat tot către veniturile pensiona-rilor. E ceva ce nu se mai poate suporta. Nu sunt de acord, nu e logic să iei de la un pensionar. Prețurile tot cresc, iar pensiile scad. Mai e și coplata la sănătate și ajungem să plătim un serviciu medical de două sau chiar trei ori”, ne-a spus Elena Năstase, pensionar. Femeia spune că în urma calculului, din pensia pe care o primește acum ar trebui să i se scadă circa 25 de lei. „Eu cred că mănânc carne jumătate de lună din acești bani”, a adăugat Elena Năstase.
În unele familii, în care ambii membri sunt pensio-nari, cei 5,5% ar putea ajunge să sărăcească veniturile chiar și cu 100 de lei. „Nouă nu ne convine ca pensionari pentru că ei își fac toate plăcerile, pleacă peste granițe și consumă din banii noștri și acum să ne rețină tot nouă. E revoltător dar nu avem ce face. Plătim de două ori același serviciu. Coplata este a treia măsură de plată a serviciului medical”, ne-a declarat Stela Pupăză în vârstă de 74 de ani din Focșani. Împreună cu soțul ei, femeia ar trebui să renunțe la circa 100 de lei, bani pe care i-ar fi folosit pentru a-și asigura hrana trei sau patru zile.
În județul Vrancea sunt în prezent circa 88.000 de pensionari. Dintre aceștia, de la 1 ianuarie anul viitor, 22.322 vor plăti în timp ce 65.668 nu vor plăti contribuția către Fondul de asigurări de sănătate. Conform calculelor făcute luni dimineață de către specialiști la nivel național, introducerea acestei măsuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale.

Un nou bir pe viața pensionarilor

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei și re-voluționarii, cu excepția celor răniți, să achite, de la 1 ianuarie 2011, contribuții sociale de sănătate. În județul Vrancea, conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii (CJP) există 22.322 de pensionari care vor fi obligați să achite contribuții de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. În prezent sunt impozitate doar pensiile care depășesc pragul de 1.000 de lei, dar procentul se aplică la suma suplimentară. La fel se va întâmpla și cu plata contribuției de 5,5%. „Sub 740 lei nu se plătește, iar pentru 740 lei se plătește 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 și 782 lei după calculul nostru, și aplicând contribuția de 5,5% s-ar scădea pensia netă, primită în mână, sub 740 lei. Atunci, ordonanța va prevedea că nicio pensie de acest gen, aplicând această contribuție, nu va putea scădea sub 740 lei”, susține mi-nistrul Sănătății, Attila Cseke. De asemenea, mi-nistrul a afirmat că motivul pentru care se impune o astfel de măsură este scăderea veniturilor Fondului asi-gurărilor de sănătate din ultimii ani. „Trebuie să reînvățăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a mai precizat ministrul. Directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle susține că deocamdată nu a primit nimic oficial din partea Mi-nisterului Sănătății dar dacă va primi, nu-i rămâne decât să respecte legea. „Orice inițiativă legislativă trebuie respectată și aplicată. Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm normele de aplicare și să aplicăm legea”, ne-a declarat Juravle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?