Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Mamele, bătaia de joc a pedeliştilor


Perioada de acordare a indemnizației de creștere a copilului va fi redusă de pedeliști, măsura fiind propusă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Guvernanții își bat joc de mame, dat fiind că, în municipiul Focșani, nu sunt creșe, unde acestea și-ar putea lăsa copiii. Cele două creșe din Focșani nu au loc suficient pentru copii, dar nici personal pentru îngrijirea acestora. Pentru personalul angajat este greu să aibă grijă de copiii mai mari de 2 ani, anul viitor fiindu-le practic imposibil să acorde atenție micuților sub 2 ani, care au nevoi speciale.

Pedeliștii aflați la putere își bat joc de viitorul țării, așa cum o fac și cu prezentul. Indemnizația de creștere a copilului s-ar putea acorda, de anul viitor, pe o perioadă de numai 1 an. Așa vor pedeliștii, care de când au acaparat puterea nu au făcut decât să-i aducă pe români la sapă de lemn. În municipiul Focșani funcționează, în prezent, doar două creșe, cu 90 de locuri, așa că mamele nu au unde să-și lase copiii pentru a merge la serviciu, de anul viitor, așa cum vor cei de la putere. De asemenea, nici personal suficient nu există, care să aibă grijă de copiii sub 2 ani lăsați în grijă. Astfel, în prezent, în cele două creșe focșănene lucrează 28 de persoane, care nu-și văd capul de treburi. Åži au grijă de copii mai mari de 2 ani! Anul viitor, când vor avea în grijă copii sub această vârstă, situația se va agrava. Un copil de un an are nevoie de atenție specială, nu știe să spună ce vrea sau ce îl doare, plus că mai trebuie și schimbat de pamperși. „Volumul de copii este mare în raport cu personalul din creșe. Ne descurcăm destul de greu pentru că cei mici au nevoie de o atenție suplimentară față de un preșcolar. Au fost și persoane care au ieșit la pensie, iar posturile sunt blocate. Un angajat, în prezent, trebuie să aibă grijă pe tura sa de șase copii, în condițiile în care un copil are nevoie de educație, hrană și schimburi”, a declarat o îngrijitoare de creșă. Este puțin probabil că la cele două creșe din Focșani se vor putea face angajări în viitorul apropiat. Criza în care ne-au băgat pedeliștii, în frunte cu Boc și Băsescu, a înghețat angajările în sistemul bugetar. Pe de altă parte, în legislația ce reglementează funcționarea creșelor nu se specifică în ce condiții se pot face angajări. În fața acestei situații, șefii creșelor nu pot decât să spere în vreo minune. Poate se va găsi vreun voluntar care să dea o mână de ajutor… „Există un vid legislativ. Structura de personal la creșe nu este reglementată. Capacitatea creșelor din Focșani este de 90 de copii. Categoria de vârstă cu care lucrăm noi este cea mai vulnerabilă la bolile copilăriei. Pentru creșele din Focșani avem angajate 28 de persoane, 14 la fiecare unitate și pentru Creșa nr.7 avem și doi voluntari, iar pentru creșa din Sud nu am găsit, dar suntem în tatonări”, a declarat Ioan Mihai Ciobotaru, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială Focșani. Înscrierile pentru creșă se fac în luna iunie a fiecărui an. Cel puțin până în prezent, conducerile creșelor nu au fost nevoite să refuze vreo cerere, venită din partea părinților. De anul viitor nu se mai știe… Există și cazuri în care unii părinți renunță să își mai lase copiii la creșă pe motive medicale, iar locul acestora este ocupat repede de alții.

Soluția: creșele private

O variantă pentru ca cele două creșe să nu fie supraaglomerate ar fi înființarea unora private. Este puțin probabil, totuși, că vor apărea investitorii, atâta vreme cât oamenii de afa-ceri traversează o perioadă extrem de dificilă. Până în momentul de față, niciun vrâncean nu a investit în înființarea unei creșe. Åži puținele grădinițe private funcționează mai mult în pierdere, iar afacerea ar fi sortită falimentului încă de la început. Iar Primăria Focșani nu are resursele financiare necesare pentru a construi noi creșe, astfel că legea pedelistă nu va avea aplicabilitate în context social. „Din bugetul propriu nu avem cum să facem creșe. Dacă identificăm alte surse poate o să construim, dar deocamdată trebuie să așteptăm să vedem forma legii”, este de părere primarul Decebal Bacinschi. Costurile pentru înființarea unei creșe sunt enorme, iar investiția s-ar amortiza foarte greu. Să nu mai adăugăm faptul că mulți părinți nu dispun de resursele necesare pentru a achita serviciile oferite de o creșă privată. Cât îi privește pe cei cu bani, aceștia ar putea opta pentru serviciile de babysitting. Până una alta, cei care vor să își înscrie copiii la una dintre cele două creșe de stat din Focșani trebuie să adauge la dosar o cerere, actul de naștere al micuțului, fișa medicală a lui și a părinților, dar și adeverințele de salariu ale mamei și tatălui. Tariful pentru un copil este de 6 lei pe zi. În schimbul acestei sume, copiii vor fi îngrijiți și supravegheați de personal abilitat. Programul debutează de la primele ore ale dimineții și se încheie la ora 18.00.

Guvernul sacrifică mamele din 2011

Potrivit actului legislativ propus de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, femeile care vor naște după 1 ia-nuarie 2011 vor beneficia de concediu pentru îngrijirea copiilor de până la un an și de o indemnizație cu o va-loare cuprinsă între 600 și 3.400 lei. După expirarea anului în care părintele beneficiază de acest tip de concediu, există posibilitatea de a solicita concediu fără plată, în intervalul de până la 24 de luni de la nașterea copilului. Mamele vor putea opta, în continuare, pentru calculul indemnizației la 85% din veniturile realizate în ultimul an, redus cu 15%. În județul Vrancea, potrivit datelor Agenției Județene pentru Prestații Sociale, există în plată 2.350 de mame care beneficiază de sume cuprinse între 600 și 3.400 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?