Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sediul Staţiei de Pompieri va reveni primăriei


Electrica Focșani va rămâne cu o gaură de 1,8 milioane lei după ce sediul Stației de Pompieri din Panciu va reveni primăriei din localitate. Stația este obiectul unui litigiu în instanță, fiind revendicată atât de Primărie, cât și de Electrica. Instanța a decis deja nulitatea contractului prin care spațiul respectiv era acordat SCGCL Panciu, de unde a fost obținut de Electrica. Pompierii pănceni riscă să rămână pe întuneric din luna ianuarie 2011 deoarece nu au un contract cu furnizorul de electricitate.

Clădirea Stației de Pompieri din Panciu va provoca o pagubă de 1,8 mi-lioane lei Societății de Furnizare Electrica, filiala Focșani. Aceasta este va-loarea datoriei în contul căreia Electrica a obținut clădirea situată pe Bulevardul Independenței din Panciu. Directorul Electrica, Ionel Preda, spune că spațiul a fost obținut legal de la fosta SCGCL în schimbul unor facturi neachitate. Dacă această clădire va reveni Primăriei, Electrica va rămâne cu paguba de 1,8 milioane lei pentru că nu mai poate recupera niciun leu de la SCGCL. „SCGCL este în procedură de faliment. Dacă se va întâmpla acest lucru, nu vom mai avea ce să recuperăm de la ei. Totuși, noi considerăm că această clădire ne aparține de drept, deoarece, în baza actului de adjudecare am obținut titlul de proprietate și am plătit impozite pentru ea”, a afirmat directorul Preda.
Clădirea în care funcționează Stația de Pompieri Panciu este disputată în instanță de către Primărie și Electrica într-un proces în care apare și Prefectura Vrancea. Pro-blemele au apărut după ce Instituția Prefectului a dat aviz de nelegalitate unei hotărâri a Consiliului Local Panciu din 2007, prin care administrația pănceană cedase spațiul ocupat de pompieri fostului operator de utilități publice, în schimbul acoperirii unor datorii în valoare de aproximativ 17 miliarde de lei vechi.
Consiliul Local a obți-nut în instanță și revocarea contractului de concesiune a clădirii către Inspectora-tul pentru Situații de Urgență. A urmat un contract de dare în plată, semnat de reprezentanții Primăriei și ai fostei SCGCL în fața unui notar public. În aceeași perioadă, însă, SCGCL acumulase, la rândul ei, datorii de peste 20 de mi-liarde de lei vechi către Electrica, motiv pentru care, în vara anului 2008, aceasta își adjudecă, prin titlu executoriu, sediul de pe Bulevardul Independenței.

Instanțele au anulat contractul cu SCGCL

Instanțele de judecată au decis anularea contractului de dare în plată, semnat cu SCGCL astfel încât contractul a fost lovit de nulitate absolută. În consecință, pasul următor ar fi, logic, ca această clădire să revină primului proprietar, anume Primăriei Panciu. Din acest motiv, s-a cerut în instanță și constatarea nulității absolute a titlului executoriu prin care furnizorul de energie electrică și-a adjudecat clădirea de la SCGCL.
„Acțiunea este perfect justificată, deoarece Electrica și-a adjudecat un imobil care nu aparținea SCGCL. El făcea obiectul litigiului dintre Primărie și Prefectură la Curtea de Apel Galați, pentru anularea HCL 91/2007”, a spus juristul Primăriei Panciu, Ion Grigoraș.

Pompieri în beznă

Confuzia din documente are efecte și asupra activității unității de pompieri din oraș. Fără un contract de închiriere sau de concesiune încheiat cu Electrica, proprietarul din acte al clădirii, pompierii riscă să fie evacuați oricând. În plus, ei nu au încheiat niciun contract pentru electricitate și ar putea să rămână oricând pe întuneric. Directorul Societății de Furnizare Electrica, filiala Focșani, Ionel Preda, spune că situația a fost discutată la nivelul conducerii companiei. „O decizie finală privind deconectarea va fi luată din ianuarie 2011”, a precizat Ionel Preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?