Regimul ideal pentru prevenirea obezității trebuie să fie bogat în proteine și sărac în glucide, potrivit unui studiu realizat în opt țări europene de o echipă de cercetători danezi, publicat în New England Journal of Medicine. Obiectivul acestui studiu, intitulat „Diogenes”, a fost definirea acelui regim alimentar ideal capabil să prevină sau să combată obezitatea, au explicat autorii studiului. Un sondaj realizat pe un eșantion de 772 de familii europene, incluzând cel puțin un copil cu vârsta între 5 și 17 ani, cu o bună stare de sănătate, și cel puțin un părinte cu vârsta între 18 și 65 de ani, a arătat că regimul ideal este bogat în proteine și sărac în grăsimi animale și în glucide. Această dietă include carnea albă, produsele lactate cu un conținut redus de grăsimi, fasolea verde (ce are un conținut mare de fibre) și cantități mai mici de pâine albă și orez alb – aceste alimente sunt bogate în glucide. Cercetătorii au selecționat din familiile monitorizate părinții supraponderali sau obezi, numărul acestora fiind în total de 938. La acest studiu au participat și 827 de copii, dintre care mulți erau supraponderali. Urmând acest regim, voluntarii nu au mai avut nevoie să numere caloriile și au putut să mănânce până la instalarea senzației de sațietate, fără a se îngrășa.
***
Studiul a comparat recomandările în domeniu ale autorităților europene, inclusiv cele ale guvernului danez, cu cele mai recente descoperiri medicale referitoare la importanța proteinelor și a glucidelor în procesul de reglare a apetitului. Adulții au fost rugați, înainte de începerea studiului, să adopte un regim alimentar de 800 de calorii pe zi, timp de opt săptămâni, în timpul căruia au slăbit, în medie, 11 kilograme. Ei au fost apoi selecționați, la întâmplare, pentru a urma unul dintre cele cinci tipuri de regimuri propuse – toate fiind sărace în grăsimi animale -, pentru o perioadă de șase luni. Cercetătorii danezi au dorit astfel să identifice cel mai eficient regim care previne îngrășarea. Regimul bogat în proteine și cel mai sărac în glucide s-a dovedit a fi cel mai eficient.
***
Creșterea medie în greutate, pentru toți voluntarii care au finalizat regimul prescris (548 adulți), a fost de 0,5 kilograme. Voluntarii care au urmat un regim sărac în proteine și bogat în lipide au înregistrat cea mai mare creștere în greutate (în medie 1,67 kilograme), compa-rativ cu voluntarii care au urmat o dietă bogată în proteine și săracă în glucide (în medie 0,74 kilograme). Cei 827 de copii participanți la acest studiu, dintre care 45% erau supraponde-rali, nu au urmat un regim înainte de începerea studiului, respectând doar regimul alimentar prescris părinților lor de către cercetători. Rezultatele au fost însă „remarcabile” în cazul copiilor, au declarat autorii studiului. În grupul de copii care a urmat un regim alimentar bogat în proteine și sărac în glucide, procentul celor supraponderali a scăzut spectaculos, de la 45% la 15%. Studiul a fost coordonat de medicii Thomas Meinert Larsen și Arne Astrup, de la Universitatea din Copenhaga, și a beneficiat de o finanțare de 14,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene.