Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Proiecte şi concursuri cu…geamurile bătute în cuie


La Åžcoala nr.2 Adjud, singura nerenovată din localitate, se derulează foarte multe proiecte și concursuri. În această instituție geamurile de la unele clase sunt bătute în cuie ca să nu cadă, așa că acestea nu mai pot fi deschise, toaletele au nevoie de obiecte sanitare noi, iar aspectul interior al instituției este demodat și neschimbat de foarte mulți ani.

Åžcoala generală nr.2 din municipiul Adjud are în derulare numeroase proiecte europene și este participantă la diverse concursuri naționale. Elevii și profesorii au sarcina de a economisi energia electrică din cadrul instituției, acesta fiind obiectivul proiectului „UP4 energy” emis la Bruxelles, în data de 26 septembrie a acestui an. Deoarece obiceiurile și tradițiile românești joacă un rol important pentru țara noastră, colectivul școlii adjudene realizează un proiect în acest sens. Pentru obținerea unui mediu mai curat la standarde ecologice, școala are în derulare două proiecte europene: „CO2 Connect” și „Eno Programme”. „Primul program european presupune militarea împotriva gazelor și noxelor nocive prin realizarea unor acțiuni specifice: mărșăluirea pe străzi, completarea unor chestionare, informarea populației etc. Cel de-al doilea se referă la ecologizare, în special la activitățile pentru un mediu mai verde. Spre exemplu, anul trecut în cadrul programului am plantat 500 de stejari și nuci la Costișa, iar anul acesta presupun că vom face același lucru în alt colț de natură”, a afirmat Mihaela Armencea, director al Åžcolii nr.2 din Adjud. Elevii claselor I-IV vor participa la concursuri de matematică și lingvistică precum: Micul matematician, Cangurul matematic, Cangurul lingvist, Cangurașul în lumea poveștilor și Eco fotografia anului. Instituția școlară din municipiu este organizatoarea concursului „Evaluarea în educație”, la care vor participa toate școlile din zonă cu sco-pul de a se întrece în cunoștințe de matematică, română și limba engleză. Åžcolarii au participat la binecunoscutele programe naționale: „Let’s do it Romania” și programul de antreprenoriat „Junior Achiviement”.

Singura școală nerenovată din Adjud

Åžcoala nr.2 din Adjud a rămas singura instituție școlară din localitate care nu este reabilitată și modernizată. După planul realizat de Ministerul Învățământului, școala este pe ultimul loc la activitățile de renovare, ceea ce nu este tocmai un lucru bun. „Procesul de reabilitare merge foarte încet, deoarece pe fondul acestei crize economice, banii se dau mai greu iar acest lucru va face ca renovarea întregii școli să dureze mai mult timp. Dacă celelalte școli s-au modernizat într-un an, școala noastră va parcurge un timp mai lung. Deocamdată renovăm patru săli de clasă cu tot ce trebuie, stolerie nouă, parchet melaminat, mobilier nou etc.”, a spus Mihaela Armencea. Pe tot parcursul acestui proces de renovare, elevii vor face ore prin rotație într-o sală de clasă improvizată. Directoarea școlii a mai precizat că toată unitatea trebuie modernizată deoarece totul este vechi și stricat. Geamurile de la unele clase sunt bătute în cuie ca să nu cadă, așa că acestea nu mai pot fi deschise, toaletele au nevoie de obiecte sa-nitare noi, iar aspectul interior al instituției este demodat și neschimbat de foarte mulți ani. Reprezentanții unității de învățământ speră ca într-un final să poată să ofere un aspect modern școlii și, totodată, o nouă entitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?