Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cireşul şi vişinul


Cireșul: pom fructifer, înalt de 8-12 m, cu trunchiul de culoare brun-cenușie, frunze alungit-ovale și flori albe. Vișinul: pom fructifer, înalt de 8-10 m, cu frunze lucioase, dințate, cu flori albe și fructe sferice.
 În scopuri terapeutice se folosesc fructele culese bine coapte și codițele (pedunculii) fructelor coapte, cunoscute sub denumirea de cozi de cireșe care se culeg numai de la fructele coapte nepulpate în prealabil, deoarece prin pulpare se pierde substanța activă. Uscarea se face la soare, pe platforme de ciment bine curățate sau pe prelate, în strat subțire, întorcându-se în fiecare zi, pentru a se evita mucegăirea sau brunificarea.
 
Componenții principali:
 Vitamine (A – 0,40 mg la 100g, Bl, C), minerale (fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu), oligoelemente (zinc, cupru, mangan, cobalt), zahăr – levuloză (asimilabilă de către diabetici). Proprietăți: diuretic, antidiareic, antiinflamator, remineralizant, sedativ nervos, depurativ și laxativ.
 
Indicații:
Gută, reumatism, litiaze urinare, obezitate, ateroscleroză, diaree, cistite, pielite, pielonefrite, cardiaci, hipertensiune, constipație, hepatopatie, prevenirea îmbătrânirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?