Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Angajatori sub lupa ITM


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a încheiat o campanie de șapte luni pentru verificarea modului în care angajatorii asigură consultarea și participarea lucrătorilor la soluționarea pro-blemelor referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, în întreprinderile cu mai puțin de 50 de lucrători. Acțiunea face parte din Programul cadru de inspecție pentru anul 2010.
Astfel, au fost verificate 96 de unități, cu un număr total de 1.275 de lucrători. „Acțiunea a avut ca scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevede-rile legale în domeniul securității și sănătății în muncă și, în același timp, să conștientizeze angajatorii și lucrătorii cu privire la obligațiile și, respectiv, drepturile conferite de lege referitor la consultarea și participarea lucrătorilor și/sau a reprezentanților lor la discutarea tuturor problemelor care ar putea avea consecințe asupra securității și sănătății lucrătorilor, determinate de alegerea echipamentelor, de condițiile și mediul de muncă”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al ITM, Mircea Moise.
În urma controalelor efectuate s-a constatat că nu toți angajatorii asi-gură consultarea și participarea lucrătorilor la soluționarea problemelor referitoare la securitatea și sănătatea în muncă. Neconformitățile constatate au fost date de faptul că reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi de securitate și sănătate în muncă nu sunt aleși de către și dintre lucrători, și nu sunt instruiți.
Mai mult decât atât, angajatorul nu a acordat reprezentanților un timp adecvat pentru a-și exercita atribuțiile specifice.
Urmare a deficiențelor constatate au fost sancționați cu avertisment 26 de angajatori și s-au dispus măsuri de remediere a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?