Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Şefi din poliţie, acuzaţi de trădare


Mai mulți polițiști cu funcții de conducere, printre care și din IPJ Vrancea, sunt acuzați de trădare. Acuzațiile au fost făcute de secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Dan Valentin Fătuloiu. Acesta este implicat într-un dosar de dare de mită, inculpat fiind un om de afaceri gălățean, care a și fost arestat preventiv. Åžeful IPJ Vrancea susține că nu știe la cine se referă secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, crede că a fost trădat de subalternii săi cu funcții de conducere în mai multe Inspectorate de Poliție Județene (IPJ) din țară, printre care și Vrancea. El a susținut că unii dintre șefii din IPJ-uri ar fi fost informatorii omului de afaceri gălățean Cătălin Chelu, arestat preventiv de DNA vinerea trecută. Åžeful IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, spune că nu știe la care șefi face referire Fătuloiu. Cert este că Chelu a derulat afaceri și în Vrancea în urmă cu aproximativ 10 ani, polițiștii vrânceni având în lucru, la vremea respectivă, două dosare în care au fost implicate firme ale acestuia.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, a declarat, pentru cotidianul Gândul, că a fost trădat de subalternii săi cu funcții de conducere în mai multe Inspectorate de Poliție Județene (IPJ) din țară, printre care și Vrancea. Fătuloiu a afirmat că la aproximativ o oră după ce le-a cerut acestora să întocmească o hartă relațională cu toate clanurile financiare din țară, a fost sunat de omul de afaceri gălățean Cătălin Chelu. Acesta i-ar fi promis bunuri și bani în valoare de aproape un milion de euro, DNA organizând un flagrant vinerea trecută. Câteva ore mai târziu, Chelu a fost   arestat preventiv. „Am fost trădat de unii ofițeri de la Economic, dar și de unii șefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila și Galați”, a susținut Fătuloiu. „Nu știu data la care am făcut denunțul, 7 iulie sau 7 august. Între fiul meu și Chelu nu este nicio legătură. El a fost după ce m-au trădat ofițerii de la Economic, cărora le-am cerut să facă o hartă relațională cu toate clanurile financiare din țară. Printr-un interpus, Chelu l-a sunat pe fiul meu ca să-i dea telefonul pentru a discuta cu mine să cădem la pace, pentru că altfel mă face praf pe televiziuni. La o oră după ce  le-am cerut dosarele de evaziune, m-a sunat Chelu”, a adăugat Fătuloiu. Secretarul de stat nu a vrut să dea nume de polițiști trădători. Fătuloiu a mai precizat că a informat structurile abilitate în legătură cu trădările din Poliție. „Pro-babil că Direcția Națională Anticorupție (DNA) se ocupă de aceste persoane. Se va vedea în rezultatele dosarului de la DNA”, a completat acesta.
Contactat, șeful IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, a susținut că nu știe la cine anume se referă chestorul Fătuloiu. El a adăugat că nu știe dacă vor fi polițiști care vor da declarații la DNA. „Chiar nu știu la cine s-a referit domnul Fătuloiu. Poate fi vorba de mine, de șefii de servicii, chiar nu știu. În acest moment, Cătălin Chelu nu are niciun dosar în lucru la poliția Vrancea. Nu știu dacă domnul Fătuloiu s-a referit la cineva anume și nici nu știu pe ce s-a bazat când a făcut aceste afirmații. Nu știu ca cineva din IPJ Vrancea să fie vizat în această anchetă”, a adăugat comi-sarul șef Ionel Popescu.

Două dosare soluționate

Polițiștii vrânceni au făcut cercetări în două dosare în care erau implicate firme ale omului de afaceri Cătălin Chelu, dar în urmă cu aproximativ un deceniu. Primul a fost soluționat în 1998, iar cel de-al doilea în 2002.
În primul dosar, administratorul unei firme de cablu, care îi aparținea lui Chelu, a formulat plângere pentru delapidare împotriva unui angajat. În cel de-al doilea dosar, un bărbat din Iași a depus o plângere după ce a cumpărat acțiunile unei societăți ce aparținea lui Chelu. După preluarea firmei, a constatat că bunurile, respectiv mai multe utilaje, erau degradate. „Au fost două dosare care nu-l vizau pe el direct, ci pe administratorii societăților sale, iar într-unul din ele el era parte vătămată. Sunt mai bine de opt ani de atunci și în ambele cazuri s-a dat soluție. A avut un dosar în anul 1998, în care admi-nistratorul societății la care era acționar a făcut o plângere cu privire la un alt angajat pentru delapidare. Acest dosar a fost soluționat. Ulterior, în anul 2002, un cetățean din Iași, care a preluat acțiunile de la o societate care îi aparținea lui Cătălin Chelu, a făcut o plângere după preluarea activelor și a spus că utilajele erau degradate. Åži acest dosar a fost soluționat și s-a dat neînceperea urmăririi penale. Asta a fost tot. Acum nu avem nimic în lucru și nici Parchetul nu are vreun dosar care să-l privească pe acest om”, a mai spus comisarul șef Ionel Popescu.  

Mită și nu prea

Tentativa de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu nu este crezută de toată lumea. Multe voci din cadrul IPJ Vrancea spun că mita nu a fost mită, iar de flagrant nici nu poate fi vorba. În opinia lor, nu este exclus ca presupusul flagrant să fi fost pus la cale pentru a atrage atenția de la „relațiile de prietenie” dintre șeful IPJ Neamț, Aurelian Åžoric, și interlopii locali, printre care și    Gheorghe Mararu, ucis într-o cafenea din Piatra Neamț de un rival. De altfel, relații de prietenie existau și între Fătuloiu și Åžoric, care au petrecut mai multe concedii împreună, potrivit presei centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?