Vidanjorii, maeştrii canalizărilor

0
1203


În popor se spune că „meseria este brățară de aur” și că cei care nu o au sunt nevoiți să o învețe. Așa a învățat și Neculai Oaie, din Focșani, meseria de vidanjor, de la tatăl său care a avut aceleași preocupări. Chiar dacă era deja calificat în meseria de strungar, Neculai nu s-a dat deoparte când, după disponibilizarea de la ISH, și-a găsit un loc de muncă la CUP.

Acum, Neculai Oaie este angajat pe postul de servant și știe că din canal va ieși la pensie. Colegul său, Aurel Damaschin, este de părere că meseria de vidanjor presupune să ai un stomac tare. Asta pentru că nu e chiar ușor să cureți mizeriile tutu-ror. „Dacă ești scârbos faci hepatită”, ne dă asigurări Damaschin.
Fiecare servant pleacă la desfundat cu un șofer, care la nevoie dă și el o mână de ajutor pentru așa o treabă murdară. Cei doi vidanjori ai Sucursalei de Apă și Canal a CUP Focșani spun că banii nu au nici gust, nici miros și că acasă nu-i întreabă nimeni ce fac pentru salariu. „E bine că au prins și locul ăsta de muncă. Asigurăm serviciile 24 de ore din 24. E adevărat că mai sar stropi. Se schimbă și de câte două ori pe zi”, spune șeful celor doi, Mircea Ciobotaru, un bărbat la 50 de ani, de sub pălăria sa neagră cu boruri arcuite. Chiar dacă prietenii mai fac glume pe seama lor, Neculai și Aurel își văd de treabă. Stau la serviciu și câte 12 ore/zi dacă este nevoie. Bani să iasă, iar canalizările să funcționeze. „Copiii acasă nu te întreabă ce miros au banii. Prietenii mai glumesc pe seama meseriei noastre, dar nu ne afectează. Dacă ne supăram, nu mai eram aici. E mai dureros când nu ai ce pune pe masă”, a precizat Damaschin.
Echipele se formează sub atenta supraveghere a șefului, nea Mircea, și pleacă spre o nouă sesizare, în Focșani. Nu știe nimeni ce vor găsi acolo și cât va dura intervenția…

La capitolul „curățenie” mai avem de învățat

La curățat de WC-uri nu se înghesuie nimeni, așa că vidanjorii de serviciu nu își fac probleme pentru locurile lor de muncă.
Cu toate că lucrează pentru curățenia orașului, ei susțin că vrâncenii mai au multe de învățat la acest capitol. Nu de puține ori sunt nevoiți să scoată din canale tot felul de lucruri, care ar trebui să fie găsite în ghena de gunoi și nu aruncate în WC-uri sau cana-lizări. „Găsim pamperși, oase, bureți de vase, tanga, frunză de vie sau boască de cazan. Tot felul de lucruri care nu au ce căuta acolo. De la confecții se aruncă scame, abatoarele aruncă fulgi și gheare de păsări. Mai multă înțelegere găsești la o băbuță, decât la o firmă. Nu ai cum să faci educație cu oameni de genul ăsta”, consideră nea Mircea, în timp ce privește cu admirație la oamenii săi. „La munca asta, chiar așa cum e ea, trebuie să ai un pic de cap”, a adăugat el.
Tot el ne-a explicat și cum decurge un proces de desfundare a unei canalizări și că se lucrează cu două mașini, una mai nouă și una mai veche. Cea nouă are dotări suplimentare față de cea veche, are presiune mai bună la curățare  și poate face și vidanjare și desfundare prin presiune.
Cu toate că procesul este automatizat în cea mai mare parte, nu este exclusă în totalitate murdăria. Pentru ca vidanjorii să ajungă și a doua zi la serviciu și nu pe masa de spital, primesc de la CUP haine, vaccinuri și lapte praf. De asemenea, muncitorii au vestiare unde să se schimbe după o zi de muncă ca atunci când ies pe poarta societății să fie alți oameni.

„Ne ducem viața și ne întreținem familiile”

Sporul de rușine pentru munca pe care o prestează a dispărut demult și nimeni nu îl mai așteaptă. Ca fiecare meserie, cea de vidanjor are și părți frumoase. Cu toate că salariul este de aproximativ 800 de lei pe lună, vidanjorii spun că bucuriile vin pe 14 și pe 28, care sunt zile de salariu, dar și pe 15, când vin bonurile. „Ne ducem viața și ne întreținem familiile”, a spus resemnat Damaschin, înainte de a pleca la o nouă intervenție în zona CEC-ului din Bahne.
Din munca lor se poate câștiga o pâine, cu toate că beneficiarii serviciilor sunt de multe ori nemulțumiți de preț ori de calitatea serviciilor și apelează la Oficiul pentru Protecția Consumatorului. Pentru ce muncă prestează, nea Mircea, șeful de secție, susține că prețurile sunt îndreptățite. Astfel, pentru un serviciu de desfundare pe raza Municipiului Focșani, un client trebuie să plătească 450 de lei. În afara orașului, prețul rămâne același și se percepe o taxă suplimentară pe kilometru de 8 lei.
Nici țările mai civilizate decât România nu au renunțat la vidanjori. Åži acolo munca este la fel de murdară și cu mirosuri dintre cele mai „alese”. Dar, ca în toate domeniile, țările civilizate au mai multă dare de mână pentru meseriile ocolite de majoritatea lucrătorilor. Astfel, un vidanjor poate câștiga până la 50 de mii de dolari pe an făcând același lucru ca aici, în România…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here