Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

„Mercedes nu a investit în România din cauza infrastructurii”


Ambasadorul german la București, Andreas Von Mettenheim a declarat, duminică, că, personal, nu este deranjat de lipsa unei infrastructuri rutiere dezvoltate, dar a precizat că aceasta este o problemă pentru industrie, companiile având nevoi logistice. Întrebat cum se simte ca cetățean din Germania într-o țară în care există o lipsă de autostrăzi, ambasadorul a spus: „Pot să mă descurc cu asta. Nu trebuie să ajung într-o oră de aici la Brașov. Dar este o problemă pentru industrie”.
Ambasadorul a menționat explicit cazul firmei Mercedes, care nu a investit în România acum câțiva ani, pentru că infrastructura în transport nu era suficient de bună.
„Eu, personal merg cu mare plăcere pe drumul național, dar firmele au nevoi logistice. Åži dacă aceste ce-rințe logistice sunt sa-tisfăcute este frumos, iar mai tinerilor mei colegi de la ambasadă, cărora le place să meargă la Marea Neagră la sfârșit de săptămână, li s-ar părea foarte frumos dacă autostrada spre Constanța ar ajunge până pe litoral”, a explicat diplomatul pentru Pro TV.

Diplomatul a spus că îi plac românii și, în general, România. „Ce nu-mi place, unde mă lovesc un pic cu mentalitatea mea germană de mentalitatea română, este o anumită spontaneitate care îmi e străină și la care eu, obișnuit cu lucruri mult mai bine planificate trebuie să mă adaptez”, a completat el.

Pe de altă parte, în contextul în care i s-a citit comentariul unui cititor care a spus că ar fi bine ca România să fie cucerită și condusă de Germania, ambasadorul a deplâns absența unei conștiințe de sine a oamenilor în România, aflați în așteptarea unor soluții din exterior.”Răspunsul german este că e mult prea scump să cucerim România.(…) Ceea ce mă neliniștește este ce am văzut de mai multe ori aici, lipsa conștiinței de sine a unora dintre partenerii de discuție, care așteaptă mereu soluțiile din afară. (…) Bineînțeles că preluarea unei țări de către o alta nu poate fi soluția. Soluția este să găsiți voi înșivă soluțiile pentru țara voastră și să cooperăm în Europa”, a comentat ambasadorul german.

Investițiile germane au scăzut, statul român are datorii la noi

Ambasadorul german la București, Andreas von Mettenheim a declarat, că investițiile germane în România au scăzut cu două treimi în acest an, dar și că sta-tul român are de plătit firmelor germane din România datorii de aproximativ 140 de milioane de euro.
„Bineînțeles, ideea nu este ca doar firmele germane să-și primească banii înapoi. Trebuie ca toți investitorii să-și primească banii înapoi. Iar acest lucru nu este important doar pentru firmele respective, este important pentru reputația României în străinătate”, a explicat ambasadorul german la Pro TV.
El a precizat că primele plăți au avut deja loc, dar și că totalul datoriilor statului român față de firmele germane este de aproximativ 140 de milioane de euro firmele fiind, în parte, „furnizori de echipamente pentru CFR, firme de energie care solicită plata costurilor de curent și o serie întreagă de firme, unele mai mici, care au furnizat lucruri în România”.
Diplomatul german a explicat că există un interes comun de a avea în România un partener de încredere, care își poate plăti datoriile.
„Dacă reușim acest lucru, și cred că putem să reușim, atunci acest lucru ne folosește nouă și folosește și României”, a adăugat ambasadorul, care a precizat că nu cunoaște cazuri de corupție specifice în mediul de afaceri german.
Pe de altă parte, ambasadorul german a subliniat o scădere a investițiilor germane în România.
„În anul acesta, într-adevăr, investițiile germane în România au scăzut cu două treimi. Nu este un semn prea bun”, a spus el, precizând că investitorii așteaptă momentul în care „criza va da în România semne de slăbiciune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?