Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Măslinul (Olea europea)


Măslinul este un pom cultivat foarte mult în țările mediteraneene, care ajunge la înălțimea de 10 – 20 m. Tulpină pomului este lemnoasă, ușor ondulată, sinuoasă, ajungând la grosimi variabile, pomul având o longevitate remarcabilă. Frunzele, mici, sânt groase, lanceolate, lucioase și coriace, scorțoase, persistente, scurt-pețiolate, de culoare verde pe fața superioară și mai albicioasă pe cea inferioară, care prezintă numeroși perișori arginții, rezistând la căldura uscată a verilor mediteraneene, cu o transpirație redusă. Marginea este ușor îndoită în jos și înăuntru. Florile sunt mici, albe-verzui, cu 4 petale; se dispun în ciorchini scurți, ca inflorescențe axilare. Fructele sunt drupe, cu un singur sâmbure – sămânță; la început verde, fructul devine la coacere negru-violaceu.
În dermatologie și cosmetică se folosesc fructele (Fructus Olivae) ca atare sau uleiul de măsline {Oleum Olivarum), obținut prin stoarcerea măslinelor fără simburi. Uleiul se folosește pentru efectele emoliente conținând trioleină, tripalmitina, tristearină, oleuropeină, olivii, uvaol, acid măslinie, vitaminele A, E, clorofilă, fitosterine, diastaze.
 
În cosmetică și dermatologie se folosesc ca preparate:
1. Masca din ulei de măsline amestecat cu tărâțe de grâu, amidon sau mălai; se folosește pentru tenurile uscate și scuamoase, iritate.
2. Masca dintr-un gălbenuș de ou + 1 linguriță de ulei de măsline + suc de fructe; se aplică pe tenurile uscate, compoziția modificându-se în așa fel incât masca să nu aibă efect astringent.
3. Liniment oleo-calcar preparat din 100 g ulei de măsline și apă de var; se folosește în arsurile solare sau în alte arsuri, iritații, cu rol calmant, decongestiv. (Apa de var se prepară din 5 g var nestins + 250 ml apă; după stingerea varului se lasă să sedimenteze, folosindu-se apă de var.)
4. Amestec dintr-un albuș de ou și ulei de măsline; se aplică pe arsuri, pentru calmarea durerilor și grăbirea vindecărilor.
5. Amestec din ulei de măsline și suc de lămâie; se aplică pe leziunile fisurare de pe palme și de pe unghii, pentru întreținerea lor.
6. Uleiul de măsline se utilizează pentru loționări pe pielea scalpului, timp de 8-10 seri, pentru împiedicarea căderii părului; se poate aplica pe ten, în cazul eritemelor produse de frig, ger, soare, pentru calmarea lor; se utilizează și pentru ungerea tegumentelor înainte de expunerea la soare, pentru o bronzare uniformă și evitarea arsurilor solare.
7. Amestec în părți egale de ulei de măsline și ulei de migdale se aplică pe tenul uscat.
8. Loțiuni cu 0,5 kg flori de sunătoare în ulei de măsline + 0,5 litri de vin alb; se fierbe la baia de apă, până la evaporarea vinului; se aplică în ulcerele cutanate, în arsuri etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?