Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Sărăcia interzice pensionarilor dreptul la tratament


Biletele de tratament pentru pensionari asigurate de Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea nu mai sunt la mare căutare în rândul bătrânilor. Dacă în anii trecuți se formau cozi interminabile la ușa Casei de Pensii încă de la orele dimineții, în prezent rămân bilete nevândute. Ultima statistică eliberată de CJP arată că de la începutul anului au fost repartizate 3.643 de bilete de tratament, însă doar 3.065 de pensionari au ales să meargă la tratament. De asemenea, pentru luna în curs au fost eliberate 703 bilete din care au fost vândute doar 500.
În anul 2009, CJP a primit cereri din partea a 7.000 de pensionari pentru un bilet de tratament, în condițiile în care oferta era de doar 2.100 de bilete. La vremea respectivă s-a apelat la o suplimentare a numărului de bilete. În acest an, din cauza lipsei banilor, tot mai mulți pensionari renunță la tratament pentru că, spun ei, principala grijă este cea a zilei de mâine. Un pensionar care dorește să petreacă 18 zile de tratament la Lacu Sărat, Covasna, Băile Felix, Govora sau Amara trebuie să renunțe la jumătate din pensie. Seniorii spun că perioada care urmează după ce merg la tratament este foarte grea pentru că banii sunt puțini. „S-au dus timpurile în care mergeam la băi. Nu mai sunt bani să mai mergem și la tratament. Aș vrea să mai merg la Covasna că am probleme reumatice, dar deocamdată nu îmi permite buzunarul”, ne-a spus Vasile Dumbravă, 62 de ani, din Focșani.
Bătrânii aleg să își petreacă timpul liber în parc, alături de alte persoane de vârste apropiate, jucând un șah sau o tablă. Mai mult decât atât, după ce criteriile de acordare a biletelor de tratament au fost schimbate, unele persoane au aflat că au mai puține puncte dacă au fost și în anii trecuți în stațiune. „Am fost mai demult la Felix și la Mangalia. Acum am 79 de ani și nu mă mai duc pentru că este vorba de bani. Am diabet și aș putea merge la stațiune să țin și un regim, dar am renunțat. În primul rând, după ce dai banii la tratament nu mai ai ce să mănânci acasă când te întorci”, spune Petre Enache, din Focșani.
Unii, care au avut ocupații care au presupus un efort fizic mai scăzut, s-au menținut și spun că pentru ei, deocamdată, nu se pune problema de tratament. „Eu nu merg la tratament, mai mult soția mea. Dar jumătate din bilet trebuie plătit și nu mai merge nici ea”, ne-a spus fostul profesor, Gheorghe Vioreanu, în vârstă de 73 de ani.
Astfel, din cauza dimi-nuărilor din ultima perioadă și a traiului din ce în ce mai restrictiv în rândul persoanelor de vârsta a III-a, seniorii aleg să renunțe la dreptul lor de a îmbătrâni frumos.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?