Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644

Sindicatele aduc 100.000 de oameni în Capitală


Confederațiile sindicale spun că aduc în Capitală, astăzi, peste 100.000 de oameni care vor cere demisia întregului Guvern, acest miting, al doilea ca amploare de după 1991, desfășurându-se în aceeași zi cu votul unei moțiuni inițiate de opoziție.
Sindicaliștii au anunțat inițial, vineri dimineață, că în 27 octombrie, ziua în care va fi votată moțiunea de cenzură, cele cinci confederații vor scoate în stradă peste 80.000 de oameni. Liderii sindicali au făcut apel la toți cei nemulțumiții (șomeri, studenți, pensionari) să se alăture acțiunii de protest, „pentru ca aleșii neamului să fie treziți la realitate și să își vadă nemulțumiții în stradă”.

Sindicaliștii se vor aduna, miercuri, între 7.30 și 9.00, după care vor pleca spre Piața Victoriei, unde la ora 10.00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliștii vor pleca în marș pe traseul Bulevardul Magheru – Piața Unirii – Piața Constituției, unde, spun ei, vor rămâne până aproximativ la ora 17.30, așteptând rezultatul votului la moțiunea de cenzură, chiar dacă au autorizație până la ora 22.00.

De asemenea, câte un grup de sindicaliști va fi prezent de la ora 8.00, la fiecare poartă a Parlamentului, în număr nu foarte mare, pentru a nu bloca intrarea în clădire. Totodată, sindicaliștilor li s-a refuzat accesul în balcoanele Parlamentului pentru a asista la dezbaterea moțiunii de cenzură. Motivul invocat a fost că organizațiile neguvernamentale au solicitat prezența în balcoane de mai mult timp.

Atât liderii sindicali, cât și prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei și edilul general, Sorin Oprescu au făcut apel la oameni să fie pașnici, să manifeste democratic și fără altercații.

Cu două zile înainte de miting au început să apară amenințări la adresa angajaților din partea conducerii unor instituții care le interziceau să participe la proteste, amenințând cu pierderea locului de muncă.

Exemple în acest sens au fost date de președintele BNS, Dumitru Costin. Acesta a susținut că directorul Electrica a amenințat salariații din cinci județe din vestul țării să nu vină la mitingul de miercuri, în caz contrar amenințând că vor fi dați afară. Același lucru s-a întâmplat și în cazul angajaților Romaero, cărora directorul gene-ral le-ar fi interzis să vină la manifestare sau în cazul polițiștilor, cărora conducerile Inspectoratului General al Poliției Române și Poliției Capitalei le-ar fi anulat zilele libere și ar fi organizat diferite acțiuni tocmai în data mitingului, potrivit lui Costin.

Liderul BNS a susținut că Autoritatea Rutieră Română a făcut presiuni la firmele de transport să anuleze contractele încheiate deja cu organizațiile sindicale pentru aducerea manifestanților în Capitală. Costin a spus că asemenea situații sunt semnalate în județele Iași, Alba, Brașov, Bacău, Brăila, Teleorman, Argeș.
„Oricum oamenii vor veni la mi-ting, în ciuda piedicilor puse și vor fi mai mulți decât se așteaptă ei. Vor veni cu mașini personale, dacă nu mai au autocare”, a subliniat Costin.
Potrivit liderului BNS, toate aceste presiuni la adresa firmelor de transport vin din partea consilierului ministrului Transportului, Gheorghe Dobre, fost șef la Transporturi.
Pe de altă parte, reprezentanții CNSLR-Frăția spun că aduc la mitingul de miercuri peste 50.000 de oameni și că sunt confirmate deja 1.000 de autocare care îi vor transporta pe sindicaliști spre Capitală, deși autoritățile locale au încercat să blocheze accesul la mijloacele de transport și au exercitat presiuni asupra protestatarilor.
Această participare fără precedent confirmă starea de nemulțumire generală a sala-riaților, a pensionarilor și a celorlalte categorii sociale din România și constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunțe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece, susțin sindicaliștii.

Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție va fi dezbătută și votată astăzi, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moțiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?