Ediția: Miercuri 19 martie 2025 Nr. 6838
Ediția: Miercuri 19 martie 2025 Nr. 6838

Siguranţa elevilor…nesigură


Elevii au nevoie de siguranță la școală, dar în prezent siguranța acestora nu se află pe lista de priorități a actualilor guvernanți. În anul școlar precedent au fost înregistrate 27 de cazuri de violență în școli sau în care au fost implicați elevi, din care 24 în mediul urban și 3 în mediul rural. Multe unități de învățământ au pierdut paznici deoarece au ieșit la pensie, iar posturile au rămas blocate.

Potrivit unui raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), la începutul anului școlar 2010-2011, din cele 602 unități școlare din întreg județul, doar 67 beneficiază de sistem electronic de supraveghere, în vreme ce alte 43 dispun de paznici permanenți. În cazul celor mai multe însă, elevii sunt lăsați în voia sorții. Mai exact, elevii de la 492 unități de învățământ nu au nicio certitudine că vor ajunge cu bine acasă, asta pentru că de siguranța lor nu se ocupă nimeni. Polițiștii au încheiat totuși colaborări cu jandarmii sau agenții de poliție comunitară pentru a-i supraveghea pe elevi. Din păcate însă, agenții nu pot acoperi o zonă foarte extinsă și este foarte probabil ca un elev să fie agresat sau amenințat fără ca nimeni să îi poată sări în ajutor. Iar de aici și până la producerea unei adevărate tragedii, precum a fost cea de la Craiova, nu mai este decât un pas. Asta pentru că protocoalele au rămas mai mult pe hârtie însă în realitate copiii trebuie să se descurce pe cont propriu. „Tot pe linia prevenirii, s-a stabilit că și în acest an vor fi conti-nuate în unitățile școlare din județ întâlnirile și dezbaterile pe teme privind siguranța elevilor cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, dar și cu medici pentru siguranța alimentelor”, arată reprezentanții ATOP.
Chiar dacă la nivel declarativ totul este bine și frumos în școli, părinții au păreri total diferite. Oamenii recunosc că se tem pentru siguranța copiilor lor și sunt revoltați de faptul că autoritățile nu iau nicio măsură pentru a îndrepta lucrurile. Unii părinți chiar ajung mai târziu la serviciu sau pleacă în timpul programului pentru a-și lua copiii acasă. Cei mai mulți adulți însă nu pot face acest efort și prin urmare, nu pot să facă altceva decât să se roage în  fiecare zi ca cei mici să nu pățească nimic. „Am un copil mic și mă gândesc cu teamă dacă se va întoarce cu bine acasă. Poliția face patrule, însă nu pot fi chiar lângă copiii noștri și de cele mai multe ori actele de violență nu se petrec în preajma polițiștilor. Copiii noștri trebuie să se protejeze singuri și nu mi se pare normal. Îmi este frică numai când mă gândesc. Cred că un paznic la fiecare școală ar fi foarte bun, măcar îi mai supraveghează pe cei mici până se îndepărtează de școală”, a spus Margareta Benedic, mama unui elev de clasa a III-a. De altfel părinții sunt sceptici că cei din cadrul ISJ Vrancea vor lua măsuri ferme așa cum au promis. Ei cred că siguranța în școli va deveni o prioritate doar pentru o perioadă scurtă de timp, în eventualitatea producerii unei tragedii. Simpla tachinare între elevi, jignirile sau o palmă dată unui coleg lipsit de apărare nu constituie nici pe departe un motiv de îngrijorare pentru nimeni, mai susțin părinții. „Nu mi se pare normal ca un copil să fie jignit de un alt coleg, să fie agresat verbal sau chiar lovit, iar autoritățile să nu ia măsuri. Se consideră incidente minore, însă pe copii îi afectează foarte tare. Din păcate, cei din Inspectoratul Åžcolar nu fac nimic pentru a diminua aceste acte de violență. Sfaturile și promisiunile sunt inutile. Trebuiesc adoptate măsuri ferme! Mai sunt psihologii școlari care stau de vorbă cu copiii, dar unul singur nu poate consilia o unitate întreagă”, a precizat Ioana, mama unei eleve de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau.

Copiii se tem să iasă din școală

Cei mai afectați de această nepăsare a autorităților sunt însă copiii, care recunosc că vin la școală cu teama că ar putea fi loviți sau amenințați în orice clipă deoarece nimeni nu îi apără. Copiii spun că, în general, colegii mai mari au tendința de a face legea în școală, bazându-se pe violența verbală, iar când este cazul chiar și pe cea fizică. Cele mai multe incidente produse între elevi nu ajung nici măcar la urechile directorilor, tocmai din teama de a nu suferi și mai mult. Elevii spun că violențele și agresivitatea verbală au ajuns la ordinea zilei. „Sunt colegii mai mari, care au o atitudine agresivă. Încerc să îi evit, dar uneori caută scandalul, pentru că știu că noi nu spunem mai departe. Ne-am dori să fie cineva să ne ajute însă, violența este chiar încurajată de alți colegi. Ne este frică să plecăm acasă seara de la școală sau să afișăm că avem bani, pentru că sunt unii colegi care vor să pară superiori”, a mărturisit Ionuț, elev în clasa a IX-a.
Nici profesorii nu scapă de agresivitatea elevilor. Copiii mărturisesc că nu de puține ori alți colegi își permit, cu tupeu, să insulte cadrele didactice, despre care cred că îi neîndreptățesc. De multe ori, școala se transformă într-un adevărat câmp de luptă, ascuns de cei din jur. În tot acest timp, polițiștii și jandarmii își văd liniștiți de patrule, iar la final de zi raportează că totul a fost bine, iar elevii sunt în siguranță. „Unii colegi sunt atât de răi încât își permit să vorbească urât chiar și profesorilor. Toate lucrurile rele se produc însă pe ascuns, iar când e ceva serios, dintr-o dată toți colegii sunt cuminți. Nu mă simt în siguranță în școală”, a spus la rândul său Ana Maria Lefter, elevă în clasa a XII-a.

Posturile de paznici blocate de Guvernul Boc

Paza în școli este o problemă ridicată de nenumărate ori și de directori. Managerii de școli susțin că patrulele forțelor de ordine nu sunt totdeauna eficiente, ba mai mult ele nu sunt o garanție a faptului că elevii sunt în siguranță. Nici camerele de supraveghere nu sunt foarte eficiente. Asta pentru că ele doar înregistrează un incident, însă nu îl pot preveni, așa cum de pildă ar putea face un paznic. „Este mare nevoie de paznici, avem nevoie de deblocarea posturilor. Noi avem încheiate protocoale cu Jandarmeria și Poliția comunitară, însă este greu de acoperit tot sectorul și asta nu înseamnă că se elimină riscurile. În incinta unității de învățământ nu îmi este teamă că s-ar putea întâmpla ceva, însă în afară nu știu ce să spun. Până în momentul de față nu am avut probleme, ne mai bazăm și pe educația elevilor. Am mai rămas cu doi paznici. În timpul zilei asigurăm paza și cu personalul de întreținere, mai avem și un tâmplar, dar și un paznic, mai fac cu rândul. Unul dintre paznici a ieșit la pensie în primăvară, iar postul a fost blocat. Ar fi nevoie de mai mulți paznici doar cu camerele de luat vederi nu putem face mare lucru deoarece ele doar constată”, a spus Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea”. Directorii se tem mai mult pentru siguranța copiilor odată cu venirea sezonului rece, când se întunecă mai repede, iar răufăcătorii pot acționa în voie. Ei se roagă ca fiecare zi să se sfârșească cu bine și toți copiii să ajungă cu bine acasă.
Chiar dacă violențele rămân cel mai des la stadiul de injurii sau amenințări, asta nu înseamnă că psihicul copilului nu poate suferi. „Paznici de noapte avem, dar și camere de luat vederi, însă ar fi benefică și prezența unei patrule la schimbul celor două cicluri, dar și seara. Ce este drept, nu au fost cazuri de agresiune, dar având în vedere ce s-a întâmplat la Craiova și ținând cont că vine și iarna și se va întuneca mai repede, ar trebui o patrulă care să fie în zonă când elevii ies de la ore, mai ales seara”, a spus Florentina Olteanu, directorul școlii „Anghel Saligny”din Focșani.
Inspectorul școlar general, Stan Rogoz, nu a dorit să își spună punctul de vedere în legătură cu siguranța elevilor. Dacă inițial a promis că se va documenta și va comenta, ulterior nu a mai răspuns la telefon. Încă o dovadă clară a „preocupării” pe care o au șefii din învățământul vrâncean față de siguranța elevilor! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?