Acneea rozacee este o dermatoză cronică ce se caracterizează printr-o roșeață permanentă a feței și papulopuscule acneiforme. Afecțiunea este mai frecventă la femei după 40 de ani, este foarte rară în perioada adolescenței și în acest caz este mai des observată la băieți decât la fete.
Sunt incriminați diferiți factori care determină declanșarea și evoluția prelungită a bolii : factorul ereditar, factori neuropsihici (șocuri emoționale) , factori digestivi și alimentari , factori endocrini. Focarele de infecție (amigdalian, sinuzal, dentar) pot avea un rol în agravarea și evoluția prelungită a bolii. Viermii intestinali probabil că joacă un rol în întreținerea afecțiunii.
Factorii climatici sub forma frigului, vântului, căldurii , soarelui excesiv pot agrava erupția cutanată.
Afecțiunea debutează printr-o roșeață difuză trecătoare a feței sau placarde roșii izolate, care apar după mese, expuneri la soare, temperaturi ridicate sau scăzute, vânt, sau fără o cauză evidentă. În timp roșeața devine permanentă realizând forma numită rozacee. Boala evoluează pe un ten gras, uscat sau normal.
Subiectiv bolnavii acuză senzația de căldură, arsură, înțepături sau prurit.
Uneori boala se localizează și la ochi realizând așa numita keratită rozacee caracterizată prin : fotofobie, hiperimie, a conjunctivelor și corneei.