Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Reglarea şi calmarea menstruaţiei abundente


Coada racului are acțiune astringentă și hemostatică datorită cantităților mari de tanin pe care le conține. Are acțiune spasmolitică datorită flavonoidelor.
Ca astringent, favorizează coagularea sângelui, mucoaselor, permeabilitatea capilarelor și a membranelor celulare. Proprietățile spasmolitice se manifestă asupra musculaturii netede a intestinului și uterului, ca și asupra spasmelor pilorice ale stomacului.
Coada racului se întrebuințează în principal în hipermenoree (reglează și potolește durerile în menstruațiile abundente). Se mai utilizează în calculoză renală, enterocolită, colici gastrice, diaree, anemie și convalescență.
 
Contraindicații
– afecțiuni cronice renale și hepatice.
 
Preparare și utilizare:
Intern, infuzie 1,5%, se administrează două căni pe zi din 2 în 2 ore, sau ca decoct, o linguriță și jumătate la 500 ml apă rece; se fierbe 15 minute; se bea călduț în trei reprize, după mesele principale.
Atenție
– nu se bea pe stomacul gol, deoarece provoacă iritația mucoasei gastro-intestinale.

Traista ciobanului mai este denumită în termeni populari și tășculiță, buruiană de friguri, paștele calului, punguța popii, punguliță, pungulița păstorului.
Traista ciobanului este o plantă erbacee, anuală sau bianuală care crește în zonele însorite sau semiumbrite, pe soluri aride până la foarte umede. În scopuri medicinale se folosește partea aeriană a plantei.
Recoltarea se face în lunile aprilie-mai, în timpul înfloririi și când fructificațiile sunt mai rare.
Datorită acțiunii hemosta-tice și uterotonice, se utilizează în hemoragii uterine, reglând fluxul menstrual și calmând durerile abdominale cauzate de dismenoree.
Pentru reglarea ciclului menstrual se recomandă infuzia din 10g plantă mărunțită la 200ml apă clocotită, din care se iau 4-5 linguri pe zi îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr; tratamentul începe cu 10 zile înaintea apariției ciclului menstrual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?