Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Focşănenii tremură în apartamente


Iarna începe rău pentru focșăneni. Producătorul de energie termică ENET Focșani nu a început furnizarea căldurii în municipiu deși temperaturile din ultimele trei nopți au scăzut sub zece grade Celsius. Unul dintre motivele pentru care focșănenii trebuie să suporte frigul este și faptul că ENET funcționează încă pe păcură. Societatea trebuie să mai plătească 3,5 milioane lei către GDF Suez pentru a fi reluată furnizarea gazelor naturale.

Focșănenii racordați la sistemul centra-lizat de încălzire trebuie să mai îndure câteva nopți de frig. Focșănenii nu prea s-au arătat mulțumiți de situație mai ales că până în această dimineață nu au avut nici apă caldă. Fiecare s-a încălzit prin apartamente cum a putut. Dacă unii au folosit aerotermele, alții s-au mulțumit să scoată plăpumile din dulapuri. În tot acest timp, centrala orașului nu a început furnizarea agentului termic. 
„Chiar dacă temperaturile au fost sub zece grade în nopțile trecute, într-o legislație anterioară era prevăzut că furnizarea agentului termic se poate face numai după data de 20 octombrie. Să vedem cum va evolua vremea și, în funcție de asta, vom lua o decizie împreună cu domnul primar. Tot zilele acestea așteptăm banii de la bugetul de stat în contul subvențiilor pentru a debloca situația gazelor. În perioada următoare se va face și o aprovizionare cu păcură pentru iarnă”, a declarat Valter Popescu, directorul SC ENET SA.

Fără combustibil pentru centrala termică

ENET întârzie furnizarea de căldură și din cauza pro-blemelor cu furnizorul de gaze naturale. GDF Suez așteaptă de la ENET plata unei datorii de peste 3 mi-lioane lei pentru a relua furnizarea de gaze. Deși în Monitorul Oficial a fost aprobat actul normativ prin care ENET primea banii restanță de la bugetul de stat, în conturi nu a intrat niciun leu iar distribuitorul de gaze nu are încredere într-o bucată de hârtie, chiar dacă e semnată de stat. Fără gaze naturale, ENET ar trebui să folosească păcura din care mai are circa 250 tone.

Asociațiile de proprietari, datornicii ENET

Cei mai mari datornici la ENET rămân cetățenii care nu se îngrămădesc să plătească facturile restante. Datoria pe care o are populația față de centrala termică a orașului este de aproximativ șapte milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriilor populației trebuie achitată de Asociațiile de proprietari.
Analiza ENET arată că 70% dintre apartamentele, care au contract individual de furnizare, înregistrează datorii de doar 3,2 milioane lei iar cele 30% dintre apartamentele unde plățile se fac prin asociațiile de proprietari datorează peste 3,7 milioane lei.

Focșănenii au înghețat în apartamente

Reprezentanții Stației Meteo Focșani spun că temperaturile scăzute vor persista toată săptămâna, speranțe pentru încălzirea vremii fiind abia de la începutul săptămânii viitoare. Prima noapte în care temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius a fost cea de 3 octombrie când minimele din municipiu au fost de nouă grade. În nopțile de 4 și respectiv 5 octombrie temperatura aerului a scăzut treptat la 8 grade pentru ca în seara de luni să se ajungă la 7 grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?