Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Bani în plus pentru medicamente


Noul sistem de compensare a medicamentelor de pe listele C1 și C3 a fost introdus de la 1 octombrie. Astfel, bolnavii care suferă de boli cronice vor fi nevoiți să plătească în plus pentru medicamentele originale, dacă nu vor dori să le achiziționeze pe cele generice. Genericele sunt medicamentele care au aceeași substanță activă ca și cele originale, dar sunt produse de alte companii decât cele care le-au lansat pe piață, astfel că au un preț mai mic. „Pacienții care suferă de boli psihice, leucemie, hepatită, ciroze, de boli cronice în general, vor primi gratuit doar medicamentul cel mai ieftin, iar dacă specialistul îi prescrie rețeta cu alte pastile, bolnavul va plăti diferența. Totuși, bolnavul poate să se consulte cu medicul și să-i ceară să prescrie medicamentul gratuit și nu pe cel compensat numai în parte de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, medicamentele nu s-au scumpit, ci Ministerul Sănătății acordă o subvenție mai mică în compensarea lor”, a declarat Fevronia Stoica, președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea.
Un caz concret ar fi medicamentul Aricept, care este folosit în tratarea bolii Alzheimer, care până la 1 octombrie se elibera gratuit, iar acum bolnavii trebuie să scoată din buzunarul propriu aproximativ 250 de lei.
O altă categorie vizată de noul sistem de compensare a medicamentelor este și cea a copiilor, pentru care o parte dintre medicamentele pe care le primeau gratuit au fost scoase din listă. În aceste condiții, părinții vor fi nevoiți să plătească în plus.
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, noul sistem dorește încurajarea consumului de medicamente ieftine, care au aceleași efecte cu cele scumpe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?