Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Secretarele de licee pun părinţii pe drumuri


Secretarii liceelor din județ nu cunosc legislația și îi pun pe drumuri inutil pe părinții și elevii ce sunt interesați de programul social „Bani de liceu”. Åžefii din Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea susțin că au primit reclamații din partea părinților, care s-au declarat revoltați de faptul că sunt purtați pe drumuri de la primărie la Administrația de Finanțe, doar pentru a obține o adeverință.
În vreme ce secretarele de licee nu cunosc legile și nu își fac datoria așa cum trebuie, părinții și așa sărmani, cheltuie bani grei pentru plimbări inutile, dar pierd și timp prețios.
Vinovați de situația creată sunt însă și directorii unităților de învățământ care nu se preocupă și nu urmăresc îndeaproape situația celor ce au solicitat bani prin programul „Bani de liceu”.
„Am luat la cunoștință despre această situație și o voi propune spre discuție la ședința cu directorii de școli. Secretarele ar trebui să cunoască legislația, și să o aplice, în caz contrar merită sancțiuni. Directorii se fac vinovați de această situație și sunt obligați să sancționeze orice abatere”, a declarat Stan Rogoz inspector școlar general.

***
Astăzi este ultima zi când elevii mai pot depune dosarele pentru obținerea banilor de liceu la secretariatele unităților de învățământ. Potrivit legislației în domeniu, pot beneficia de sprijin financiar prin programul „Bani de liceu” acei elevi care se află în întreținerea familiilor, ale căror venituri lunare brute pe membru de fa-milie nu depășesc suma de 150 lei.
Cei interesați vor trebui să atașeze la dosar o cerere tip, însoțită de câte o copie după certificatul de naștere și actul de identitate, copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei, acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei, dar și adeverință elibe-rată de către unitatea școlară din care să rezulte media gene-rală și numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior. În cazul în care există elevi care au același venit, la departajarea lor se va ține cont de statutul juridic sau medical al elevilor, în sensul că au prioritate orfanii, urmașii eroilor Revoluției și bolnavii.
Totodată, au prioritate elevii proveniți din mediul rural care sunt școlarizați în altă localitate, dar și elevii care au acumulat un număr mai mic de absențe nemotivate și care au avut medii mai bune în anul școlar precedent. Odată ce vor fi acceptați în cadrul acestui program, elevii sărmani vor primi de la stat, lună de lună, pe toată durata anului școlar, suma de 180 lei.
Banii se vor acorda inclusiv pe perioada susținerii examenului de Bacalaureat. Lista cu beneficiarii sprijinului financiar „Bani de liceu” se va afișa pe portalul http://banideliceu.edu.ro și pe site-ul www.edu.ro, tot pe aceleași site-uri elevii putând afla și informații suplimentare despre acest program național. Anul trecut, la nivelul județului nostru, au beneficiat de acești bani peste 2.700 de liceeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?