Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Sindicatele cer majorarea salariului minim


Aproximativ 120 de sindicaliști vrânceni au participat, ieri, la mitingul de protest organizat de Blocul Național Sindical, la București. La protest au fost prezenți salariați de la Electrica, UDET, Incom, Societatea de Transport Local, CEC, Poșta Română, dar și de la Penitenciarul Focșani. În total, la miting au participat aproximativ 8.000 de sindicaliști, care au strigat „Hoții”, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul” și au afișat cartonașe roșii.

Fiecare zi înseamnă încă un protest al confederațiilor sindicale din România față de politicile dezastruoase ale guvernanților. Ieri a fost rândul sindicaliștilor din BNS. Aproape opt mii de oameni au luat la pas Bucureștiul și au făcut opriri la Ministerele Muncii, Agriculturii, Administrației și Sănătății unde au depus memorii.
Principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor s-au referit la disponibilizările din sistemul bugetar, reducerile de salarii. Liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam, a arătat că principala revendicare este creșterea salariului minim până la nivelul de 750 lei. Sindicaliștii au acuzat eliminarea corelării dintre coșul minim și salariul minim pe economie.
Totodată, sindicaliștii au acuzat programul economic incoerent al actualilor guvernanți, precum și numirile politice la nivelul conducerilor companiilor din industrie. „Ce se întâmplă în România, pe lângă efectul unei crize economice mondiale, este efectul lipsei unui program coerent economic. De asemenea, numirile pe criteriu politic și nu  pe cel al performanței au afectat activitatea companiilor din industrie”, este de părere li-derul BNS, Dumitru Adam.
Sindicaliștii au atras atenția asupra riscului instabilității sociale pe care o poate provoca actuala guvernare dacă nu se întoarce spre cetățean. „Consecințele pot fi imprevizibile”, au avertizat sindicaliștii, care se pregătesc pentru acțiunile de protest de amploare, din 7 octombrie.
Angajații Penitenciarului Focșani și-au trimis reprezentanții la București pentru a-și striga nemulțumirile. În total, la protest au participat aproximativ 400 de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. „Indiferent de ce se va întâmpla, noi vom continua protestele pentru a ne recâștiga drepturile. Cel mai probabil, vom participa și la protestul care s-a anunțat pe data de 7 octombrie”, a precizat Nicușor Cucu, liderul de sindicat al angajaților din Penitenciarul Focșani.

Incident în fața Ministerului Agriculturii

Unii sindicaliști BNS, care au ajuns la sediul Ministerului Agriculturii, au încercat să rupă cordonul format de jandarmii care îi însoțeau și au refuzat să intre pe culoarul delimitat de aceștia, astfel că timp de câteva minute, între protestatari și forțele de ordine a avut loc o scurtă altercație. Incidentul a avut loc înainte ca sindicaliștii, ajunși în dreptul Teatrului Național, să se îndrepte spre sediul Ministerului Agriculturii. Oamenii au refuzat să respecte culoarul făcut de jandarmi și au vrut să rupă gardurile de delimitare.
Jandarmii încolonați în spatele protestatarilor au venit imediat în față și au format două rânduri pentru a opune rezistență. Timp de câteva minute, între aceștia și forțele de ordine a avut loc o altercație. Unul dintre protestatari a reclamat faptul că jandarmii i-au rupt cămașa și l-au zgâriat pe burtă. El a spus că a muncit o viață și acum a rămas fără nimic. Sindicalistul, care s-a prezentat Iulian Păun, lider al Agrostar Ilfov, i-a acuzat pe jandarmi că l-au bruscat și au tras de el.

Protestatarii au  aruncat cu ouă

Protestatarii au aruncat cu ouă spre sediul Ministerului Muncii, în semn de protest față de măsurile de austeritate, reușind doar să murdărească unii jurnaliști. Protestatarii s-au oprit, anterior, și la sediul Ministerului Economiei, prima instituție aflată pe traseul marșului, unde au strigat „Hoții”, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul” și au afișat cartonașe roșii. O delegație a protestatarilor a intrat în sediul Ministerului Economiei pentru a depune un memoriu cu revendicările sindicaliștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?