Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Jumătate dintre români consideră că era mai bine înainte de 1989


Aproximativ jumătate dintre români consideră că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România decât în prezent, 41% declară că regimul comunist nu a fost unul criminal, iar 61% consideră comunismul o idee bună, relevă un sondaj de opinie privind percepția populației despre perioada comunismului, dat publi-cității joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și CSOP.
Potrivit sondajului, 49% consideră că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România decât în prezent, 14% susțin că era la fel, 23% – era mai rău decât în prezent, iar 14% au răspuns cu nu știu/nu răspund. Specialiștii de la CSOP declară că aceste răspunsuri nu reprezintă o apologie a trecutului, populația criticând mai mult situația actuală. De asemenea, 47% dintre români consideră comunismul o idee bună, dar aplicată prost, 14% o idee bună, care a fost bine aplicată, și doar 27% susțin că a fost o idee greșită.

La întrebarea: dacă ar fi să caracterizați comunismul într-un singur cuvânt sau într-o frază scurtă, 46% dintre cei intervievați au răspuns cu asocieri favorabile, 32% asocieri nefavorabile, 5% cu asocieri neutre, în vreme ce 18% au răspuns cu nu știu/nu răspund. Pentru cei cu asocieri favorabile, comunismul este apreciat pentru serviciu asigurat/locuri de muncă (10%), si-guranța zilei de mâine (8%), trai decent (8%), egalitate (5%), iar cei care au răspuns prin păreri nefavorabile, comunismul este asociat cu lipsa de libertate (9%), dictatura (7%), sistem greșit (5%), teroare/crimă (2%), sărăcie/lipsa de alimente și produse (2%).

La întrebarea dacă regimul comunist din România a fost unul ilegitim, care a ajuns și s-a menținut la putere prin falsificarea voinței majorității cetățenilor, 42% au răspuns cu ‘’da’’, 31% cu ‘’nu’’, iar 27% nu știu/nu răspund. Semnificativ este faptul că 41% dintre români consideră că regimul comunist nu a fost un regim criminal, 37% spun că a fost un regim criminal, iar 22% nu știu/nu răspund. Respondenții care au aprecieri favo-rabile despre situația de dinainte de decembrie 1989 asociază comunismul cu: nu șomaj/toți oamenii aveau un loc de muncă (62%), trai decent (26%), toți oamenii aveau locuință (19%), siguranța zilei de mâine (12%), ordine și siguranță publică (11%), salarii bune (7%), învățământ gratuit de calitate (4%), disciplină și egalitate (4%); iar cei care au aprecieri nefavorabile asociază comunismul cu: nu libertate (69%), sărăcie (47%), lipsă informații (11%), dictatură (6%), torturi/crime (4%).

Părerile românilor despre foștii lideri comuniști sunt pe un trend pozitiv

Astfel, Gheorghe Gheorghiu-Dej este apreciat de români că a făcut bine și rău României (29%), a făcut bine (21%), 9% declară că acesta a făcut numai rău, 8% nu știu cine a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, 11% nu îi interesează acest lucru, iar 23% nu răspund. În cazul lui Nicolae Ceaușescu, românii declară că acesta a făcut și rău și bine României (46%), a făcut bine României (25%), a făcut rău (15%), 6% nu îi interesează acest lucru, iar 1% nu știu cine a fost Nicolae Ceaușescu. La fel de importante sunt răspunsurile la întrebarea dacă respondenții au suferit personal sau fami-lia de pe urma regimului comunist: 78% nu, da (atât eu cât și familia mea) 4%, da (altcineva din familia mea) 6%, da (eu personal) 3%, nu știu/nu răspund 10%.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 august-2 septembrie 2010, pe un pe eșantion reprezentativ la nivel național pentru populația de peste 15 ani, fiind chestionate 1.133 de persoane. Eroarea de reprezentativitate este de 2,9%, cu o probabilitate de 0,95.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?