Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Un singur vrâncean s-a tratat gratuit în străinătate


Anul trecut, o singură persoană din Vrancea a beneficiat de tratament gratuit în străinătate, accesat cu ajutorul formularului E 112. Pacientul este un copil care beneficia de acest program încă din 2008, anul trecut fiind nevoie de două prelungiri ale formularului.

Cu toate că formularul E 112 poate salva multe vieți, vrâncenii nu au apelat la această modalitate de tratament în străinătate. În special restricțiile, dar și faptul că nu știau de această posibilitate au stat în spatele singurei solicitări adresate Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea. „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a eli-berat, pe parcursul anului 2009, două prelungiri ale formularului    E 112, emis în anul 2008, pentru un copil diagnosticat cu neuroblastrom suprarenală dreaptă cu metastaze ganglionare abdominale și de perete abdominal, tratamentul fiind efectuat în Franța” a precizat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al CJAS Vrancea. Numărul pacienților care au apelat la acest formular anul trecut este destul de mic și la nivel național. În 2009, doar 680 de români s-au tratat în străinătate cu fonduri pri-mite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cele mai multe fonduri au fost solicitate pentru tratamentul cancerului, a afecțiunilor hematologice, cardiovasculare sau a insuficienței renale cronice.

Formularele, condiționate de asigurare

Pentru a beneficia de acest formular, pacientul trebuie să fie asigurat. Acesta va primi formularul dacă urmează să efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de bază din România, iar acesta nu poate fi acordat într-un interval de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în țara noastră. Astfel, se iau în considerare starea curentă de sănătate a persoanei și evoluția probabilă a bolii. Asiguratul trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparține o cerere, o copie a actului de identitate sau a certificatului de naștere și un raport medical care să conțină recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate. Din dosarul medical trebuie să rezulte diagnosticul pacientului și faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna din unitățile sanitare din România. În același timp este necesară și o confirmare scrisă din partea unității sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?