Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Declaraţiile de venit, depuse de angajatori


Cele mai mult de 1000 de persoane plătite prin drepturi de autor, care au avut de înfruntat cozi la Casa de Pensii, vor scăpa de această corvoadă. Proiectul care modifică OUG 58/2010 prevede ca, de acum înainte, declarațiile să fie depuse de către angajatori. „Luna trecută au fost cozi la ghișeele Caselor de Pensii, de aceea Ministerul Muncii a considerat că trebuie corectat ceea ce s-a întâmplat și a venit cu câteva modificări, esențiale din punctul meu de vedere. Obligativitatea depunerii declarațiilor și plății aferente nu va mai reveni beneficiarului, ci plătitorului de venit. Angajatorul va plăti și va depune declarațiile, aceasta este principala modificare”, susține Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea (CJPVN).
Plătitorii de venit au obligația de a depune, lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declarație privind persoanele care realizează astfel de venituri. Angajatorul care nu va realiza aceste lucruri va fi amendat.
Proiectul presupune ca persoanele care realizează, în mod ocazional, venituri de natură profesională, precum cele din drepturi de autor, nu datorează contribuții individuale și pentru aceste venituri. În ceea ce privește termenul „ocazional”, acesta presupune venituri sporadice, fără un caracter de regularitate. „Dacă o persoană realizează venituri din drepturi de autor o lună pe an, se consideră că acesta este ocazional. Dacă obține astfel de venituri  și în această lună, și luna viitoare, în fiecare trimestru, aceasta presupune un caracter de regularitate”, a declarat Vasile Balica, șef serviciu CJPVN.
Până pe 8 septembrie, în Vrancea au fost depuse 1.096 de declarații și 707 notificări. Valoarea totală a veniturilor declarate a fost de 132.687 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?