Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Părinţii plătesc într-un an şcolar în medie 1.500 de lei


Părinții plătesc într-un an școlar în medie aproape 1.500 lei pentru un copil, în timp ce statul dă aproximativ 970 de lei, cea mai mică sumă alocată de un stat din UE, se arată într-un studiu al Organizației „Salvați Copiii” prezentat joi. Studiul „Învățământul gratuit costă”, ce prezintă „costurile ascunse” ale învățământului românesc, a fost realizat prin chestionar, pe un eșantion de aproximativ 600 de părinți și 300 de cadre didactice, în perioada martie-iunie 2010, a spus, joi, la lansarea raportului, Mihaela Manole, director coordonator la „Salvați Copiii”.
Rezultatele studiului arată că, în 2006, România a alocat 1.500 de euro pentru un elev sau student, reprezentând costul anual global. În acel an, media europeană se situa la 5.700 de euro. În prezent, costul mediu alocat de părinți pentru școlarizarea unui copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de aproape 2.000 de lei. În ceea ce privește repartizarea pe rural și urban, persoanele care își cresc copiii la oraș plătesc mai mulți bani pentru aceștia în timpul anului școlar, respectiv aproape 1.600 de lei.

***

Cele mai multe costuri ascunse ale educației din România se duc pe meditații (1.348 de lei), transport între casă și școală (peste 700 de lei) și alimente consumate în timpul programului școlar (peste 600 de lei).
Studiul arată că fondul clasei și fondul școlii sunt printre cele mai mici costuri ascunse, reprezentând aproape 80 de lei împreună. Aproape 30 la sută dintre părinții care au răspuns la chestionar au spus că fondul școlii este o contribuție obligatorie, în timp ce peste 60 la sută au spus că nu. Totodată, numai aproape 15 la sută dintre părinți au spus că primesc chitanță la achitarea fondului școlii și mai mult de jumătate au arătat că nu sunt consultați cu privire la destinația banilor.
Spre deosebire de fondul școlii, cel al clasei este obligatoriu pentru peste 40 la sută din părinți, deși aproape 62 la sută au spus că nu se întâmplă nimic dacă nu plătesc.

***

Totodată, peste 28 la sută dintre părinți au spus că elevii nu participă niciodată, iar 10 la sută au spus că aceștia participă foarte rar la deciziile referitoare la destinația banilor, în vreme ce profesorii au spus că elevii participă întotdeauna (peste 33 la sută) sau în majoritatea cazurilor (peste 32 la sută) la aceste decizii. „Concluzionăm că implicarea părinților și copiilor în aspectele ce țin de fondul clasei este mult mai accentuată comparativ cu implicarea în administrarea fondului școlii. Mai mult, părinții sunt mai informați cu privire la persoanele responsabile de administrarea acestei contribuții, cu toate că sumele suportate de părinți pentru cele două fonduri sunt aproape egale”, precizează reprezentanții „Salvați Copiii” în raport.
Aceștia propun ca transportul de la casă la școală, alimentele consumate în timpul programului școlar, echipamentele de sport, precum și taxele destinate participării la unele concursuri sau activități extrașcolare să fie plătite de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?