Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Oamenii de ştiinţă au creat ‘apa uscată’


Pare a fi o contradicție în termeni, însă oamenii de știință au creat ‘apa uscată’. Fiecare particulă de astfel de ‘apă uscată’ conține o picătură de apă, într-un înveliș de dioxid de siliciu. Substanța seamănă cu zahărul pudră și poate revoluționa felul în care sunt folosite substanțele chimice. În realitate, 95% din ‘apa uscată’ este apă ‘umedă’. Oamenii de știință consideră că ‘apa uscată’ ar putea fi folosită pentru combaterea încălzirii globale, absorbind gazele cu efect de seră.
Testele arată că acest tip de apă este de trei ori mai eficient în absorbirea bioxidului de carbon decât apa obișnuită. ‘Apa uscată’ se poate dovedi utilă și în depozitarea metanului și extinderea potențialei surse de energie a gazelor naturale. Dr Ben Carter, de la Universitatea din Liverpool, și-a prezentat cercetările asupra ‘apei uscate’ la a 240-a reuniune națională a American Chemical Society de la Boston. El a spus cu această ocazie: ‘Nu există nimic mai complet decât această substanță. Credem că «apa uscată» va face valuri în viitor’. O altă aplicație demonstrată de echipa dr Carter a fost folosirea ‘apei uscate’ drept catalizator pentru accele-rarea reacției între hidrogen și acidul maleic. Așa se produce acidul succinic, material brut esențial folosit pe scară largă la medicamente, ingrediente în alimente și produse de consum.
În mod normal, hidrogenul și acidul maleic trebuie amestecate prin agitare pentru a rezulta acidul succinic. Operațiunea nu mai este necesară dacă se utilizează particule de ‘apă uscată’ ce conțin acid maleic, lucru care face procesul mai curat și mai eficient din punct de vedere energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?