Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Descentralizare fără bani


Ministrul Sănătății, Cseke Attila, vrea să scape cât mai repede de spitalele din subordine. Probabil, el nu dorește să-și asume răspunderea în cazuri similare cu cel de la Maternitatea Giulești, din Capitală, unde 5 bebeluși au murit în urma unei explozii. Ministrul a cerut autorităților locale din Arad, Caransebeș, Vaslui și Vrancea să finalizeze procedurile pentru încheierea protocoalelor de predare – primire a spitalelor, precizând că Guvernul a aprobat deja rectificarea bugetară pentru plata datoriilor unităților sanitare. Numai că, Ministerul Sănătății nu va plăti la zi datoriile, ci doar până la data de 30 iunie. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că va semna protocoalele de preluare – predare condiționat de stingerea la data preluării, a tuturor debitelor.

***
Ministrul Cseke Attila a transmis autorităților locale din județele Vrancea și Vaslui câte o scrisoare în care se arată că în ședința din 18 august, Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat, astfel încât suma de 859.863.000 de lei a fost alocată în bugetul Ministerului Sănătății pentru transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate. Această sumă va fi utilizată pentru plata obligațiilor unităților sanitare cu paturi înregistrate peste termenul de scadență și neachitate la data de 30 iunie 2010. La nivelul județului Vrancea, preluarea spitalelor din Focșani, Vidra și Dumbrăveni de către Consiliul Județean și Consiliile Locale este condiționată de plata tuturor datoriilor, acumulate până la data la care are loc preluarea efectivă. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că va semna protocoalele de preluare – predare condiționat de stingerea, la data preluării, a tuturor debitelor unităților spitalicești și cu dovada asigurării sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate. O altă condiție este demararea unui program național de reabilitare a spitalelor. Marian Oprișan a afirmat că este falsă teoria că preluarea managementului nu înseamnă și preluarea datoriilor. „Spitalele devin instituții subordonate Consiliului Județean, bugetul acestora fiind aprobat de autoritatea județeană, în Ordonanța de Urgență 862 din 2008 fiind specificat că bugetul spitalului se susține nu doar de Ministerul Sănătății ci și din bugetul autorității care îl preia. Dacă ministerul nu plătește datoriile unităților spitalicești, autoritatea locală trebuie să asigure resurse și ne aflăm, astăzi, în situația în care numai Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani are o datorie de 219 miliarde lei vechi. În această sumă nu sunt incluse majorările, penalizările și eventualele cheltuieli de executare si-lită”, a afirmat Marian Oprișan.

Subfinanțare la Spitalul Județean

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani este unitatea medicală din județ cu cea mai mare adresabilitate. Peste trei mii de persoane sunt internate lunar, iar anual, peste 36 mii de persoane. În acest moment, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” are datorii de peste 21 milioane de lei către furnizori. „Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» din Focșani este subfinanțat. Acesta a primit de la CAS suma de 44 de milioane de lei, în condițiile în care necesarul ar fi de 85,8 milioane de lei”, a precizat directorul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?