Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Legislaţia fiscală încurajează evaziunea


Reprezentanții CONPIROM, care cuprinde 15 federații și asociații patronale, susțin că legislația fiscală devine din ce în ce mai greu de înțeles și de aplicat de către firme, iar recentele modificări ale Codului Fiscal vor încuraja evaziunea, care potrivit patronatului în unele sectoare a ajuns, după creșterea TVA, chiar la 60%. „Normele aprobate recent de Guvern sunt nearmonizate, se bat cap în cap. Foarte probabil lipsa de coerență a politicii fiscale va duce la creșterea economiei subterane. Sistemul drastic de impo-zitare va conduce la situația în care mulți întreprinzători ajung să-și organizeze activitatea în economia gri sau subterană. Actualele norme îi vor încuraja pe foarte mulți care erau tentați să evazioneze să o facă”, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, președintele Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România  (CONPIROM), Vasile Turcu.
În opinia sa, economia subterană s-a amplificat oricum în ultimele săptămâni din cauza majorării TVA de la 19% la 24%. „Avem discuții cu firme din panificație, din industria alimentară. În industria alimentară evaziunea a crescut la 60%, deși statisticile arată că la nivelul întregii economii procentul este de 30%. Oamenii riscă pentru a-și menține angajații, altfel închid firmele”, a arătat Turcu.
Pe de altă parte, vicepreședintele CONPIROM Constantin Dumitru a declarat că legislația fiscală a ajuns „o bătaie de joc”. „Nu o putem citi, are sute de modificări, modificări la modificări. Este imposibil să lucrezi cu această legislație fiscală și este greu și pentru autorități să o aplice”, a spus Dumitru.
Reprezentanții  COMPIROM propun autorităților mai multe măsuri care ar simplifica sistemul fiscal și, de asemenea, vor duce la reducerea evaziunii. „Reducerea fenomenului evaziunii fiscale se poate face prin transferarea responsabilității privind evaziunea fiscală din sectorul controlului-ineficient și corupt-, către contribuabili, ca principiu de bază al fiscalității”, consideră reprezentanții CONPIROM.
În acest sens, ei propun declararea de către toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani a tuturor veniturilor, măsură care în opinia reprezentanților CONPIROM „ar scoate la iveală averi uriașe acumulate”. De asemenea, CONPIROM susține impo-zitarea tuturor veniturilor, diferențiat, începând cu o cotă zero în funcție de interesele și impactul social al acestor sume, precum și modificarea politicilor de taxe și impozite cu valori mici pe forța de muncă și crescător cu valori mai mari pe proprietate, venit sau profit. Structura patronală consideră că principiul cotei unice nu este potrivit în perioada actuală în economia românească datorită structurii sale, mult mai stimulativ și eficient pentru societate fiind principiul impozitării progresive.
O altă propunere a CONPIROM este transferarea activităților publice sau de interes public în sectorul privat cu elaborarea de reglementări pentru funcționarea și dezvoltarea unei piețe concurențiale și eliminarea monopolurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?