Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Sute de şcoli riscă să fie închise


443 de școli din Vrancea ar putea fi închise în anul școlar 2010-2011, deoarece nu au autorizații sanitare de funcționare și nici nu se află în perioada premergătoare autorizării. Majoritatea se află în mediul rural. În prezent, doar 13% dintre școlile vrâncene dețin autorizații sanitare de funcționare.

La nivelul județului Vrancea, potrivit unei situații statistice realizate de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean, din cele 630 de unități școlare, 443 nu au autorizație de funcționare, 27 sunt în curs de obținere a autorizării și doar 160 au toate avizele de funcționare. În procente, doar 13 la sută dintre școlile vrâncene dețin autorizații sanitare de funcționare.
Motivele pentru care Direcția de Sănătate Publică nu a acordat autorizațiile sunt: lipsa apei curente, a grupurilor sanitare co-respunzătoare. Un alt motiv este dotarea cu mobilier vechi. Pe lista unităților ce nu au autorizații de funcționare se află toate unitățile de învățământ din comuna Dumitrești, unele școli și grădinițe din Adjudul Vechi, Corbița, Chiojdeni, Homocea, Vintileasca, Câmpuri, Adjud, Bolotești, Vrâncioaia, Nistorești, Mărășești, Å¢ifești, Garoafa, Tulnici, Broșteni, Tănăsoaia, Măicănești, Ruginești, Spulber, Vulturu, Tâmboiești, Vidra, Milcovul, Jariștea, Răcoasa, Poiana Cristei, Fitionești, Boghești, Nereju, Vizantea Livezi, Jitia, Dumbrăveni și exemplele pot continua. Printre localitățile care au școli autorizate sanitar se numără Gologanu, Fitionești, municipiile Focșani și Adjud, Odobești, Panciu, Golești, Popești, Sihlea, Nănești, Suraia și Reghiu.
Printre localitățile în care școlile au depus documentele pentru autorizare sanitară se numără Sihlea, Cîmpineanca, Păunești, Garoafa, Ruginești, Valea Sării, Vîrteșcoiu, Panciu, Străoane și Păulești. Tot din situația prezentată de reprezentanții Inspectora-tului Åžcolar reiese că peste 7.400 de elevi vor învăța în noul an școlar în unități de învățământ care nu co-respund normelor impuse de Ministerul Educației. „Avem 13% dintre elevi care învață în unități de învățământ fără autorizație sanitară. La nivel național, conform adresei primite de la Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului, procentul unităților fără autorizare este de 11%. Cele mai multe unități școlare sunt în mediul rural și principalele cauze pentru care nu au aceste avize sanitare sunt lipsa apei curente și starea deficitară a grupurilor sanitare”, a declarat Stan Rogoz, inspector general adjunct în cadrul ISJ Vrancea.
Potrivit inspectorului școlar general, Iordache Bostan, toți copiii vor merge la școală, la toamnă, chit că vor face naveta. El spune că vor fi arondați școlilor din centrul localităților, care au autorizații. „Adevărul este că sunt situații în care nu putem duce copiii în școala din centru. Nu circulă nici căruțele pe timp de iarnă, așa că de microbuze nici nu poate fi vorba. În județ sunt aproximativ 35 de mii de elevi, de la grădiniță și până la liceu”, a susținut Bostan.

Frigidere pentru lapte și corn

La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Cătălin Graur, a precizat că toate unitățile de învățământ trebuie să se conformeze și să respecte indicațiile trasate. „Toate școlile din județ trebuie să se conformeze și să se pună la punct în ceea ce privește igiena. Copiii nu pot fi primiți în condiții precare, iar școlile care nu vor fi în regulă din acest punct de vedere nu vor fi deschise. Grupurile sanitare trebuie să fie în condiții bune, să fie dotate corespunzător. De asemenea, toate școlile trebuie să aibă frigidere pentru păstrarea laptelui și cornurilor oferite prin programul național. Vineri va avea loc, la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, o întrunire între un reprezentant al DSP și toți directorii școlilor din județ, întrunire în care se va discuta și această problemă”, a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?