Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Stranierii“ pănceni, loviţi de criză


Criza economică a influențat negativ inclusiv concediile păncenilor care muncesc în Italia. În această vară, majoritatea „stranierilor” nu a mai venit să-și petreacă vacanța în România, iar cei care au revenit în orașul natal au precizat că au făcut această alegere de dragul rudelor rămase în țară. „În Panciu îl mai am doar pe tata. Mama a fost prima care a luat drumul Italiei, acum 10 ani, pentru că salariul era prea mic și nu mai putea plăti creditele din bancă. După un timp, m-am dus și eu acolo, pe urmă am adus-o și pe prietena mea, cu care m-am și căsătorit între timp, apoi au venit fratele și cumnata mea. Pe tata nu l-am putut convinge să vină cu noi, mai mult din cauza problemelor de sănătate. De aceea, în fiecare vară, ne întoarcem acasă, dar nu toți odată. Facem cu schimbul, când vin eu, când vine fratele meu. De Crăciun și Anul Nou, însă, venim cu toții”, ne-a spus Iulian, de 33 de ani. Tânărul s-a stabilit într-o mică localitate de lângă Roma, unde lucrează ca ajutor de bucătar și spune că nu-și permite să rămână în țară mai mult de 10 zile. „E foarte greu cu locurile de muncă, sunt multe cereri și oferte puține, ca peste tot, de altfel. Ești nesigur pe post chiar dacă lucrezi legal, de aceea, anul ăsta voi sta mai puțin acasă. Mi-e teamă să nu găsesc pe altcineva în locul meu și chiar nu-mi permit așa ceva, pentru că acum sunt și tatăl unui băiețel de aproape 2 ani”, a mai afirmat pănceanul.
Cei care au revenit în țară după un an de muncă în Peninsulă spun că un alt motiv pentru care nu pot rămâne mai mult în Panciu îl reprezintă banii.
Totul este scump, de cele mai multe ori mai scump decât în Italia, unde salariul este chiar și de peste o mie de euro, nu câteva sute ca la noi. „Cheltuim foarte mult când venim acasă. În primul rând e drumul, dus-întors, pentru că venim cu mașina, apoi sunt cadourile pentru amici și rudele de la țară, la care nu putem merge cu mâna goală. Nu în ultimul rând, e vorba și despre cheltuielile cu alimentele, care s-au scumpit în ultimul timp. Cu cât stăm mai mult în România, cu atât cheltuim mai mult. Ajungem în Italia mai mult «pe gol» și de abia prin octombrie revenim la normal cu toate”, a precizat Alexandra, de 41 de ani, care lucrează împreună cu soțul, în casa unor bătrâni din nordul Italiei.

Tratamente la stomatolog

Numărul ceva mai mic al „italienilor” sosiți în concediu nu a mai produs, ca în anii anteriori, nici tradiționalele cozi la preschimbarea actelor de identitate la Serviciul Public de Evidență a Populației, iar cei care au dorit să-și reînnoiască pașapoartele au trebuit să se deplaseze la Focșani deoarece acestea nu se mai eliberează la Panciu.
Cu toate acestea, prezența „stranierilor” în oraș nu a trecut nici acum neobservată. Ca în fiecare vară, cei mai mulți dintre ei nu au scăpat ocazia de a-și etala achi-zițiile în materie de autotu-risme, să se distreze la terase, să se supună unor tratamente stomatologice costisitoare sau să-și facă provizii de medicamente din farmaciile din localitate. „Sunt mai sigură pe ceea ce cumpăr de la noi, pe ceea ce-mi spun farmaciștii sau doctorii noștri, deși nu contest competența specialiștilor din Italia. Cred că e vorba și de autosugestie. Când știu că iau medicamente din țara mea, parcă trece mai ușor boala” , ne-a mai spus pănceanca Alexandra. Femeia a ținut să contrazică părerea generală potrivit căreia păncenii care lucrează în Italia au mulți bani și o duc foarte bine. „Avem și noi probleme, cheltuieli, familii de care trebuie să avem grijă, aici sau acolo. Eu n-am plecat de bine din România. Åži mâine m-aș întoarce aici dacă aș câștiga cel puțin cât câștig acolo. Oricât de frumos e «afară», seara, când pun capul pe pernă, tot la ce am lăsat în Panciu mi-e gândul. Poate, într-o bună zi, s-o schimba ceva și în țara asta și voi reveni acasă”, a concluzionat Alexandra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?