Spectacolul de teatru-labirint organizat de Asociația Epsilon III, în colaborare cu elevii de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, s-a dovedit a fi un regal artistic. În cele două zile de labirint, spectatorii au avut ocazia de a redescoperi orașul dintr-o perspectivă inedită, fiind îndrumați să descopere secretele Focșaniului prin întunericul nopții. Profesorul Carmen Ion, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, a precizat că proiectul a beneficiat de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Județean Vrancea, cu implicarea directă a Galeriilor de Artă și a Asociației Pensionarilor, a Casei de Cultură „Leopoldina Bălănuță”, Administrației Piețelor și a societății de Transport Public Local.
De remarcat este faptul că „Povestesc-Focsaniul.ning.com” a depășit barierele impuse de spectacolele anterioare, aducând neconvenționalul în stradă. Labirintul a fost o experiență de neuitat atât pentru spectatori, cât și pentru voluntarii Epsilon, cei 35 de elevi de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” și 10 elevi de la alte licee din Focșani, care au contribuit la realizarea acestui proiect.
După o perioadă de training, care a durat opt zile, au urmat două zile de spectacol, care, pe lângă faptul că au stârnit interesul trecătorilor, au pus la încercare și calitățile voluntarilor. În prima zi de labirint, spectatorii au străbătut străzile orașului, începând de la Galeria de Artă, traversând zona centrală și ajungând, în final, în zona Obor, în jurul unui foc de tabără. Au avut ocazia să afle istoria boierului Focsa, întemeietorul orașului, să întâlnească perso-naje din toate mediile sociale, de la antreprenori la copii emo, să exploreze Focșaniul pe jos, cu autobuzul sau cu căruța, toate acestea în intervalul orar 20.00-24.00. În a doua zi de labirint, pentru a diversifica spectacolul, acesta a fost mutat în cadrul Casei de Cultură „Leopoldina Bălănuță”, atât experiențele vizuale, cât și cele senzoriale continuând să fie o adevărată fascinație pentru spectatori. „Momentelor amuzante le-au fost alăturate cele de maximă intensitate, realizându-se astfel un spectacol fără precedent în Focșani”, a declarat Carmen Ion. Spectatorii au avut ocazia să danseze pe valsuri de Chopin, să vorbească liber, să îl caute pe Focsa atât în ei, cât și în oamenii din jurul lor, să reușească să vorbească cu spiritul Leopoldinei Bălănuță, dar și să exploreze labirintul organizat în Casa de Cultură și să fie dați în leagăn pe scenă, moment în care erau filmați în timp real.
„Povestesc-Focsaniul.ning.com” nu a însemnat doar spectacolul propriu zis. În timpul celor două zile, pe străzile Focșaniului au circulat trei microbuze de la Transport Public decorate de voluntarii Epsilon III cu texte și fotografii de pe site-ul „Povestesc-Focsaniul.ning.com”.
Profesorul Carmen Ion a menționat că spectacolul nu se oprește aici. În octombrie, „Povestesc-Focsaniul.ning.com” va fi repus în scenă, cu ocazia organizării unei expoziții, când vor fi desemnați și câștigătorii concursului de pe site. „Până atunci însă, sperăm ca proiectul să trezească interesul cât mai multor pasionați de neconvențional și de teatru, exploratori ai orașului Focșani, pe care îi invităm să viziteze site-ul povestesc-focsaniul.ning.com”, a spus actorul Adrian Ciglenean, trainerul și coordonatorul de proiect din partea Asociației Epsilon III.