Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Mai puţine împrumuturi la CAR


Salariații vrânceni au împrumutat, în prima parte a acestui an, mai puțini bani decât în perioada similară a anului trecut de la CAR. Teama de a rămâne fără serviciu și de a se afla în imposibilitatea de a-și achita datoriile, și-a pus amprenta asupra numărului de împrumuturi acordate de Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc.
În primul semestru al acestui an, s-au acordat împrumuturi de 5.569.221 lei, cu 140.000 de lei mai puțin decât în primul semestru al anului trecut. În același timp, numărul de acordări aprobate a scăzut de la 1.830 la 1.750. „Împrumuturile sunt mai puține decât mă așteptam să fie. Fonduri sunt, dar oamenilor le e frică să se mai împrumute. Ei trebuie să știe că noi nu suntem ca băncile, avem înțelegere față de cei care întâmpină probleme, care rămân fără un loc de muncă. Se fac reeșalonări ale ratelor, sunt soluții”, susține Victoria Ursu, reprezentant al Casei de Ajutor Reciproc Municipal Focșani.
Tot în această perioadă a scăzut și numărul „înregimentărilor”. 314 membri noi s-au alăturat CAR Milcov, față de 395 anul trecut. Cu toate acestea, a scăzut numărul celor care s-au retras, 350 față de 488 în primele șase luni ale anului trecut.
Potrivit Victoriei Ursu, creditele cu buletinul au „rupt” din numărul membrilor. Acum, cei care au preferat în trecut să ia credite cu buletinul, doresc să se înscrie din nou la CAR. „Când se dădeau credite doar cu buletinul, s-au retras mulți membri și rămăseserăm fără debitori. Acum încep să se întoarcă, pentru că știu că aici există posibilitatea de a se împrumuta mult mai ușor decât la bănci”, susține Victoria Ursu.
O altă diferență față de bănci constă în faptul că la CAR nu există debitori insolvabili. Pentru a putea solicita un împrumut, o persoană trebuie să cotizeze cel puțin trei luni, cu până la 10% din salariu. Suma retrasă poate acoperi de până la trei ori fondul, dar, în cazuri speciale, se poate ajunge și până la de patru ori fondul social. Acest lucru se întâmplă îndeosebi în perioada sărbătorilor de Paște, Crăciun, sau în timpul concediilor. În Vrancea sunt 33 de case de ajutor afiliate la Uniunea Județeană a Caselor de Ajutor Reciproc, cu un număr total de 8.500 de membri. Aceste case sunt înregistrate ca Instituții Financiare Nebancare (IFN) și raportează la Banca Națională a României, așa că fraudele sunt excluse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?