Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Guvernul Boc sabotează proiectele europene ale adversarilor politici


Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, va acționa în judecată conducerea Autorității Naționale de Monitorizare și Reglementare a Achizițiilor Publice (ANRMAP) pentru afirmațiile calomnioase făcute referitor la licitațiile organizate pentru proiectul „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea”. ANRMAP a remis, ieri, un comunicat în care acuza „practica întocmirii caietelor de sarcini cu dedicații” fără însă să prezinte dovezi. În comunicatul remis presei de Consiliul Județean se arată că proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea” se transformă, pentru guvernarea PDL, într-un atac politic la adresa unui vicepreședinte al PSD.

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, acuză ANRMAP că lansează atacuri politice la adresa liderilor opo-ziției folosindu-se de proiectele europene derulate de administrațiile locale. În acest caz este vorba de proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea”, proiect sabotat exact de funcționarii Ministerului Finanțelor Publice care ar fi trebuit să ajute administrația județeană la implementarea lui. Toată această acțiune, ce are accept guvernamental, dat fiind instituțiile implicate, vizează numai proiectele și acțiunile europene derulate de administrațiile conduse de lideri ai opoziției. Un exemplu în acest sens îl reprezintă faptul că alte două consilii județene, conduse de PDL-iști – Bistrița, Arad, au folosit aceleași documentații tehnice pentru licitații ca și Consiliul Județean Vrancea, dar nu au fost contestate de reprezentanții Ministerului Finanțelor. De altfel, fișele tehnice pentru licitații au fost elaborate de consultantul desemnat de Ministerul Mediului și nu de administrația județeană vrânceană. Numai acest exemplu arată clar că proiectele europene sunt sabotate chiar de pedeliștii din instituțiile statului.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a anunțat că va da în judecată conducerea ANRMAP pentru afirmațiile calomnioase privind „practica întocmirii caietelor de sarcini cu de-dicații” pentru ca vinovații de lansarea unor acuzații nefondate să fie trași la răspundere. „ANRMAP și-a încălcat atribuțiile atunci când a hotărât să se pronunțe în legătură cu astfel de practici, iar modalitatea jurnalistică prin care sugerează posibilitatea existenței unor practici neconforme nu face altceva decât să arate lipsa de profesiona-lism a celor care au acceptat publicarea unui astfel de document”, a precizat Marian Oprișan.
El a acuzat lipsa evidentă de profesionalism a celor de la ANRMAP care nu au ținut cont că fișa tehnică și ca-ietul de sarcini pentru această achiziție au fost elaborate de companiile angajate de către Ministerul Mediului și Pădurilor pentru acordarea de asistență tehnică de specialitate în vederea realizării proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea” și avizate de același minister. „În acest caz acuzațiile privind «practica întocmirii caietelor de sarcini cu dedicații» s-ar putea referi la alte instituții, chestiune pe care o va elucida ANRMAP în fața instanțelor de judecată”, a precizat președintele Consiliului Județean.

Pentru PDL mumă, pentru PSD ciumă

Åžeful administrației județene a arătat că proceduri similare de achiziție au fost derulate și de către Consiliile Județene Bistrița și Giurgiu. Totuși, reprezentanții Ministerului Finanțelor nu au avut nimic de obiectat decât în legătură cu fișele de achiziții de la Vrancea. Acest amănunt este consi-derat „irelevant” de ANRMAP. „Această afirmație a ANRMAP nu face altceva decât să intre în contradicție cu acuzele formulate mai sus, respectiv cele legate de «practica întocmirii caietelor de sarcini cu dedicații» care, iată, nu este valabilă decât în cazul Consiliului Județean Vrancea, în cazul organizării licitațiilor de către Consiliul Județean Bistrița și Consiliul Județean Giurgiu aceste calomnii devin «irelevante pentru speța în cauză»”, a precizat Marian Oprișan.
El a mai arătat că ANRMAP răspunde în locul instituțiilor la care Consiliul Județean Vrancea făcea referire în comunicatul de presă din data de 1 august. Unitatea de Implementare a Proiectelor (UIP) din cadrul Consiliului Județean a avut o corespondență amplă cu cei care reglementează și monitorizează achi-zițiile publice, tocmai în intenția de a derula procedura de achiziție în condiții cât mai optime. În luna aprilie, Consiliul Județean Vrancea a transmis către ANRMAP adresa numărul 3368 prin care solicita un punct de vedere cu privire la pro-blemele ridicate de către observatorul DGFP Vrancea, răspunsul acestei instituții, prin adresa 6129 din 31.05.2010, fiind că „… din adresa dvs. înțelegem că aspectele enume-rate mai sus au fost remediate……”. Schimbul de adrese este în contradicție cu afirmațiile din comunica-tul ANRMAP în care se spune că „…neregulile au rămas neremediate de către autoritatea contractantă…”.
„Deși CJ Vrancea a solicitat un răspuns urgent – până pe data de 25.04.2010 – având în vedere faptul că procedurile de licitație erau în derulare la acea dată, ANRMAP a dat acest răspuns pe data de 31.05.2010”, precizează șeful admi-nistrației județene.

Atac politic la adresa unui vicepreședinte al PSD

În comunicatul remis presei de Consiliul Județean se arată că proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea” se transformă, pentru guvernarea PDL, într-un atac politic la adresa unui vicepreședinte al PSD. „Acest lung șir de calomnii și minciuni dat publicității de către ANRMAP, coroborat cu un alt atac venit din partea unui reprezentat al PDL Vrancea ne determină să credem că proiectul «Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Vrancea» se transformă, pentru guvernarea PDL, într-un atac politic la adresa unui vicepreședinte al PSD. Având în vedere faptul că ANRMAP este în subordinea directă a premierului Emil Boc, avem răspunsul la întrebarea: «De ce a răspuns ANRMAP în acest caz?»”, a precizat Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene a arătat că Guvernul Boc nu oferă nici un răspuns la mai multe întrebări care au legătură cu acest așa-zis scandal creat artificial de pedeliști. „Întrebări fără răspuns sunt următoarele: «De ce premierul Emil Boc a formulat o serie de acuze la adresa Consiliului Județean Vrancea fără să fie corect informat în legătură cu acest proiect?» sau «De ce licitațiile organizate de Consiliul Județean Bistrița, Consiliul Județean Giurgiu și, mai nou, Consiliul Județean Arad, pe baza aceleeași documentații ca și cea a Consiliului Județean Vrancea –  pusă la dispoziție de consultantul angajat de către Ministerul Mediului și Pădurilor, au respectat procedurile legale, iar cea organizată de Consiliul Județean Vrancea nu?»”, mai arată președintele Consiliului Județean.

Proiecte blocate de instituțiile care  monitorizează achizițiile publice

După anularea licitațiilor, Consiliul Județean a solicitat Autorității de Management în repetate rânduri revizuirea fișelor de date ale achiziției publice precum și avizarea acestora pentru lansarea noilor licitații. „Până în prezent nu am primit nici un răspuns, deoarece din discuțiile purtate cu Autoritatea de Management a rezultat că sunt divergențe de opinii cu privire la conținutul documentațiilor pentru licitații între ANRMAP și UCVAP”, arată Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean a precizat că acest proiect european este blocat din cauze care nu pot fi imputabile administrației județene. „Chiar premierul Emil Boc a recunoscut că sunt întârzieri cu astfel de proiecte și în alte județe, cele mai multe dintre acestea fiind blocate tocmai ca urmare a obiecțiunilor făcute de către instituțiile care observă, reglementează și monitorizează achizițiile publice”, a concluzionat Marian Oprișan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?