Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Restanţele la bănci au crescut cu peste 50%


Vrâncenii nu mai au bani pentru plata ratelor la bănci, iar restanțele au crescut cu peste 14 milioane de lei într-o singură lună, arată statistica realizată de Banca Națională. Față de sfîrșitul anului 2009, cînd restanțele erau de aproape 53 milioane lei, restanțele bancare au crescut cu peste 50%, până la 87,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie. Valoarea creditelor în lei acordate vrîncenilor de instituțiile bancare a scăzut la 848 milioane lei. În schimb, economiile din bănci se mențin la 1,2 miliarde lei, nivel înregistrat și la sfîrșitul anului trecut.

Statistica Băncii Naționale pentru luna iunie prezintă colapsul financiar al economiei vrâncene în contextul în care singura grijă a guvernanților este doar de a majora taxele și impozitele. Rezultatul este creșterea restanțelor la bănci, majorarea prețurilor la alimente și celelalte produse din cauza majorării TVA-ului dar și a numărului șomerilor din cauza falimentului firmelor. La nivelul județului, se înregistrează o rată a șomajului de 7,7%, mai mare față de nivelul înregistrat la nivel național, de 7,4%.
Statistica oficială a Băncii Naționale arată o creștere cu peste 14 milioane de lei a restanțelor la creditele contractate de persoanele fizice și agenții economici din Vrancea. La sfîrșitul lunii iunie a.c. se înregistra o creștere a valorii restanțelor la creditele contractate în lei și în valută până la 87,3 mi-lioane lei. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la cre-ditele în lei, cu o valoare totală de 52,5 milioane lei. De asemenea, valoarea în lei a restanțelor la creditele contractate în valută se ridică la 34,8 milioane lei. Îngrijorătoare este creșterea  restanțelor în moneda națională, care continuă trendul din ultimele luni.
Statistica BNR indică o scădere a valorii creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare. Dacă, în luna decembrie 2009, valoarea creditelor curente era de 871,1 milioane lei, în februarie, aceasta a crescut la peste 905,2 milioane lei. Ulterior, va-loarea creditelor a ajuns la 853 milioane lei în luna mai și la 848,2 în luna iunie. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 448,4 milioane lei în vreme ce populația datora 397 milioane lei, din care 363 milioane lei pentru credite de consum.
O valoare aproape egală se înregistra la credite contractate în valută. Potrivit datelor BNR, la sfîrșitul lunii decembrie 2009, vrîncenii aveau contractate credite în valută cu o valoare de 773 milioane lei, din care valoarea creditelor curente era de 752 milioane lei. În iunie 2010, vrîncenii datorau peste 840 milioane lei la creditele contractate în valută, din care valoarea creditelor curente era de 805 milioane lei. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 539 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 370 milioane lei. 

Vrîncenii au economisit în lei

Pe de altă parte, vrîncenii au arătat o creștere a apetitului pentru economisire, atît în moneda națională, cît și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile ba-ncare depășește un mi-liard de lei, respectiv 1,2 miliarde lei. Potrivit BNR, în iunie, vrîncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 869,9 milioane lei, în scădere cu câteva milioane față de luna anterioară. Situația este diferită la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 359 milioane lei, în creștere față de luna anterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?