Astăzi „Curierul juridic” tratează cazul domnului Ioan L., din municipiul Focșani
Domnul Ioan L., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției despre pro-blemele cu care se confruntă, cerîndu-ne sprijinul. Dumnealui ne-a scris că are un nepot care a contractat un credit la o bancă din oraș și se află în imposibilitate de a-și achita ratele deoarece nu are serviciu și nici în perioada următoare nu se întrevede posibilitatea găsirii unuia. Datorită neplății ratelor, nepotul dumnealui a fost notificat în mai multe rînduri de către o societate specializată în recuperări de credite ca să achite restanța, însă acest lucru nu a putut fi posibil datorită lipsei de bani. De asemenea, acesta ne-a mai scris despre faptul că a garantat creditul obținut de nepot cu apartamentul proprietate personală fiind întocmit un contract de ipotecă. Domnul Ioan L. dorește să afle dacă ar putea fi afectat în sensul de a rămâne fără apartament
Răspuns: Domnule Ioan L., din cele scrise de dvs. rezultă că nepotul dvs. a contractat un credit care a fost garantat cu o ipotecă asupra apartamentului dvs.. Cum locuința, proprietatea dvs., a fost ipotecată în favoarea băncii creditoare, dvs. aveți calitatea de garant ipotecar al acestui credit. În aceste condiții, având în vedere faptul că sunteți garant ipotecar, locuința dvs. va putea face obiectul executării silite în ceea ce privește creditul contractat de nepotul dvs., în caz de neplată, pentru recuperarea debitelor. Potrivit contractelor de acest tip, pentru recuperarea creditului se execută garanțiile prevăzute în contractul de credit, iar executarea silită îi vizează pe împrumutat și pe garanți, inclusiv cei ipotecari.
Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.