Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Olanda şi Spania se vor întâlni în finala Cupei Mondiale


Reprezentativele Olandei și Spaniei se vor întâlni în finala Cupei Mondiale duminică, de la ora 21.30, pe stadionul Soccer City din Johannesburg. Olanda a învins Uruguay, scor 3-2, reușind calificarea în finală pentru a treia oară în istoria sa. Spania, campioana europeană en-titre, a trecut de Germania, scor 1-0, calificându-se pentru prima oară în finala Cupei Mondiale. Uruguay și Germania se vor întâlni în finala mică, sâmbătă, la Port Elizabeth, de la ora 21.30.
Pentru prima oară în istoria CM o națională europeană va câștiga turneul organizat în afara Europei. Reprezentativele din Europa au câștigat Cupa Mondială doar când organizatoare au fost tot țări din Europa.
Astfel, Italia a câștigat trofeul când a organizat Cupa Mondială, în 1934, în Franța – 1938 și Germania – 2006. Naționala Germaniei a cucerit trofeul în Elveția-1954, în 1974, pe teren propriu și în Italia – 1990. Anglia a terminat pe primul loc un turneu al Cupei Mondiale atunci când a organizat competiția, în 1966, ca și Franța, în 1998.

Prima finală după 32 de ani între echipe care n-au câștigat trofeul

Finala dintre Olanda și Spania este prima după 32 de ani care se dispută între echipe care n-au mai câștigat trofeul până acum, ultima dată când acest lucru s-a întâmplat fiind la ediția din 1978, când Argentina și Olanda și-au disputat trofeul. Spania este la prima participare într-o finală de Cupă Mondială în timp ce Olanda, deși a mai ajuns în ultimul act de două ori, în 1974 și 1978, a pierdut de fiecare dată. După ediția din Argentina, din 1978, când țara gazdă a câștigat finala disputată cu Olanda, competiția din Africa de Sud este prima care reunește la startul ultimului act două echipe care pot câștiga în premieră trofeul. În 1978, ambele finaliste mai aveau o prezență în ultimul act al competiției, Olanda în 1974 iar Argentina în 1930, dar niciuna dintre ele nu reușise până atunci să câștige trofeul.

Spania se poate alătura Germaniei și Franței, singurele țări ce au obținut dubla CE/CM

Reprezentativa Spaniei poate reuși dubla Campionat European/Cupa Mondială, dacă se va impune în finala competiției din Africa de Sud, în fața Olandei. Spania a câștigat titlul european în 2008 și dacă obține și titlul mondial se poate alătura Germaniei (Euro-1972, CM-1974) și Franței (CM-1998, Euro-2000), singurele echipe naționale care au realizat o astfel de performanță. Olanda sau Spania, pentru a opta finală de Cupă Mondială între națiuni europene, se va alătura în palmaresul câștigătoarelor Braziliei (5 trofee), Italiei (4), Germaniei (3), Uruguayului (2), Argentinei (2), Angliei (1) și Franței (1).

Victoria Spaniei în semifinalele CM va aduce încredere în țară

Victoria Spaniei în semifinalele Cupei Mondiale „va crește respectul de sine și încrederea în rândul populației din întreaga țară”, afectată de o gravă criză economică de la finalul anului 2008, a apreciat șeful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. „Era important să câștigăm, dar la fel de importantă a fost și maniera de joc cu inteligență, eleganță și spirit de echipă. Cred că Spania «joacă» peste tot așa cum joacă fotbal, trecând peste momentele dificile prin care trecem la fel ca toate țările”, a declarat Zapatero la postul de radio Cadena Ser.

Spania a învins Germania, scor 1-0

Reprezentativa Spaniei, campioana europeană en-titre, s-a calificat în finala Cupei Mondiale, după ce a învins, cu scorul de 1-0 (0-0), selecționata Germaniei, într-un meci disputat miercuri la Durban, în semifinalele competiției. Singurul gol al meciului a fost marcat de fundașul spaniol Carles Puyol, în minutul 73. Cel mai bun jucător al meciului a fost desemnat mijlocașul spaniol Xavi Hernandez.

Germania: 1. Neuer – 16. Lahm, 17. Mertesacker, 3. Friedrich, 20. Boateng (2. Jansen ‘52) – 7. Schweinsteiger, 6. Khedira (23. M. Gomez ‘81) – 15. Trochowski (18. Kroos ‘62), 8. Ozil, 10. Podolski -11. Klose. Selecționer: Joachim Low.

Spania: 1. Casillas – 15. Sergio Ramos, 5. Puyol, 3. Pique, 11. Capdevila – 14. Xabi Alonso (4. Marchena 90+1), 16. Busquets – 6. Iniesta, 8. Xavi, 18. Pedro (21. D. Silva ‘86) – 7. D. Villa (9. F. Torres ‘81). Selecționer: Vicente del Bosque.

Rafael Nadal va asista la finala Cupei Mondiale

Tenismanul Rafael Nadal, ocupantul primului loc în clasamentul ATP, va asista, duminică, la Johannesburg, la finala Cupei Mondiale, în care națio-nala Spaniei va întâlni Olanda, informează site-ul oficial al sportivului. Nadal a urmărit, miercuri seară, semifinala câștigată de Spania în fața Germaniei, scor 1-0, acasă la Mallorca, împreună cu familia sa. După terminarea partidei, Nadal a ieșit pe străzi să sărbătorească victoria Spaniei alături de alți fani. Rafael Nadal declarase, la începutul săptămânii, că ține legătura cu jucătorii antrenați de Vicente del Bosque și se gândește dacă poate ajunge în Africa de Sud pentru meciurile pe care le mai au de disputat la Cupa Mondială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?