Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

FMI a majorat ţinta de inflaţie pentru România


Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea țintei de inflație pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creșterea TVA de la 24%, a declarat șeful misiunii de evaluare a instituției financiare internaționale, Jeffrey Franks. „În Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a țintei noastre de inflație pentru acest an, ca urmare a creșterii TVA. Am majorat ținta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel că centrul bandei de fluctuație va fi de 7,9%”, a spus Franks.
El a menționat că FMI se așteaptă ca impactul creșterii TVA să aibă un singur efect asupra prețurilor, care va dispărea gradual în cursul anului viitor, astfel că nu vor exista presiuni inflaționiste persistente.
Banca centrală a menținut, miercuri, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunțat majorarea TVA de la 19% la 24%, și a arătat că va acționa pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri și continuarea ancorării anticipațiilor inflaționiste la niveluri scăzute. Å¢inta de inflație a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?