Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Marian Oprişan, împuternicit să preia spitalele vrâncene


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, va fi împuternicit de plenul instituției pentru a semna protocolul de predare preluare a Spitalului județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani și a spitalelor din Dumbrăveni și Vidra. Protocolul va fi încheiat între Direcția de Sănătate Publică și Consiliul  Județean. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că nu va fi semnat protocolul de preluare dacă nu va fi rezolvată, în totalitate, problema datoriilor înregistrate de spitale.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, va fi împuternicit de plenul instituției pentru a semna protocolul de predare preluare a Spitalului județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani și a spitalelor din Dumbrăveni și Vidra. Hotărârea va fi luată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean care va avea loc mâine. Preluarea spitalelor poate fi întârziată de cuantumul datoriilor pe care cele trei unități le vor acumula până la 30 iunie sau până la semnarea protocolului de preluare.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că nu va fi semnat protocolul de preluare dacă nu va fi rezolvată, în totalitate, problema datoriilor înregistrate de spitale. Doar la Spitalul județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani se înregistrează datorii de peste 20 milioane lei. Președintele Consiliului Județean a precizat că trebuie clarificată și problema datoriilor pe care spitalele le-au acumulat în perioada 31 martie- 1 iulie. Această perioadă nu este trecută în ordonanța privind descentralizarea spitalelor.
„Nu vom prelua aceste spitale decât dacă acestea sunt predate curat, fără datorii. Trebuie prevăzute mecanisme clare, precise, de decontare a cuantumului sumelor care vor fi cheltuite de aceste spitale în fiecare lună. Ordonanța prevede că spitalele se transferă cu datoriile plătite la 31 martie, deși predarea se face, tot conform ordonanței, la 1 iulie. Toate datoriile din trimestrul doi pe care în princi-piu nu le știe nimeni, pentru că suntem în luna iunie, ar urma să fie transferate în sarcina Consiliului Județean. Nu vom semna aceste protocoale de predare-primire ale spitalelor până când nu va fi rezolvată problema acestor datorii”, a precizat Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a mai arătat că „descentralizarea este una bună dacă acest lucru se va face cu transferul corespunzător de resurse financiare”.
„Descentralizarea se face fără ca cineva să se gândească la finanțarea actului medical sau la finanțarea modernizării clădirilor în care se desfășoară activitatea medicală. Avem nevoie de un Guvern care să se gândească la oamenii care au nevoi și care nu vin la spital pentru că sunt bolnavi închipuiți ci pentru că au nevoie de îngrijire medicală competentă dar și de un spital european unde să primească servicii medicale de calitate”, a mai spus Marian Oprișan.

Oprișan vrea spital nou pentru vrânceni

De altfel, în acest moment, Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea asigură doar 60% din finanțarea necesară funcționării Spitalului Județean din Focșani. Fără asigurarea resurselor financiare, descentralizarea și transferul spitalelor la administrația județeană ar însemna doar pasarea responsabilității financiare din curtea guvernului la administrațiile publice locale, consilii județene și primării. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut nenumărate demersuri pentru construirea unui nou spital județean care să fie dotat cu cea mai modernă tehnologie. În acest scop a fost realizat un studiu de fezabilitate în colaborare cu firma italiană CMB Societa Cooperativa Muratori e Braccianti di Carpi pentru reconstrucția Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” din municipiul Focșani.
Noul spital ar putea fi construit la periferia orașului pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. La inaugurarea Secției de Boli Contagioase, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a solicitat primului ministru Emil Boc să susțină construirea noului spital în Focșani.
„Este absolut necesar ca Focșaniul să aibă un nou spital. Pentru că renovarea spitalului vechi ar însemna de două ori mai mult ca sume investite decât construcția unui spital nou la cheie. Va fi un spital modern pe care o să-l facem la un kilometru de Focșani, în care oamenii să aibă tot ceea ce le trebuie: liniștea necesară și toate condițiile pentru a trata orice fel de boală din toate punctele de vedere”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?