Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Consiliul Judeţean va prelua trei spitale


Consiliul Județean Vrancea va prelua în administrare Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani și spitalele din Dumbrăveni și Vidra. Cele trei spitale vor trece în subordinea Consiliului Județean de la data de 1 iulie. Marea problemă, care poate împiedica preluarea spitalelor, este cuantumul datoriilor pe care cele trei spitale le vor acumula până la 30 iunie sau semnarea protocolului de preluare. Numai Spitalul Județean are datorii la diverși furnizori de aproximativ 20 milioane de lei. Ieri, la videoconferința cu ministrul Sănătății, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a ridicat problema regimului juridic al clădirii unde funcționează secția de boli infecțioase.

Consiliul Județean Vrancea va prelua în administrare, de la 1 iulie, Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani și spitalele din Dumbrăveni și Vidra. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că nu va fi semnat protocolul de preluare dacă nu va fi rezolvată, în totalitate, problema datoriilor înregistrate de spitale. Doar la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani se înregistrează datorii de peste 20 milioane lei. Președintele Consiliului Județean a precizat că trebuie clarificată și problema datoriilor pe care spitalele le-au acumulat în perioada 31 martie- 1 iulie. Această perioadă nu este trecută în ordonanța privind descentralizarea spitalelor.
„Ordonanța prevede că spitalele se transferă cu datoriile plătite la 31 martie, deși predarea se face, tot conform ordonanței, la 1 iulie. Toate datoriile din trimestrul doi pe care în principiu nu le știe nimeni, pentru că suntem la jumătatea lunii iunie, ar urma să fie transferate în sarcina Consiliului Județean. Nu vom semna aceste protocoale de predare-primire ale spitalelor până când nu va fi rezolvată problema acestor datorii”, a spus Marian Oprișan.
El a precizat că „descentralizarea este una bună dacă acest lucru se va face cu transferul corespunzător de resurse financiare”.
„Descentralizarea se face fără ca cineva să se gândească la finanțarea actului medical sau la finanțarea modernizării clădirilor în care se desfășoară activitatea medicală. Avem nevoie de un Guvern care să se gândească la oamenii care au nevoi și care nu vin la spital pentru că sunt bolnavi închipuiți ci pentru că au nevoie de îngrijire medicală competentă dar și de un spital european unde să primească servicii medicale de calitate”, a mai spus Marian Oprișan.
De altfel, în acest moment, Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea asigură doar 60% din finanțarea necesară funcționării Spitalului Județean din Focșani. Fără asigurarea resurselor financiare, descentralizarea și transfe-rul spitalelor la administrația județeană ar însemna doar pasarea responsabilității financiare din curtea guvernului la administrațiile publice locale, consilii județene și primării.

Restructurare în spitale

Preluarea celor trei spitale de către Consiliul Județean se va face în baza Ordonanței de Urgență privind descentralizarea spitalelor, potrivit căreia managementul a 373 de spitale va trece în subordinea autorităților locale. Ordonanța mai prevede și un maximum de 70% rezervat cheltuielilor salariale din bugetul spitalelor, chiar și pentru spitalele ce vor rămâne în subordinea ministerului. Åži numărul de membri ai comitetului director va fi redus la trei manageri.
Conform planului de restructurare întocmit de Ministerul Sănătății numărul de paturi de la Spitalul Județean va scădea de la 920 la 827. Mai exact, vor dispărea 93 de paturi. Åži la Spitalul comunal Vidra numărul de paturi va fi redus de la 66 în prezent la 42 de paturi.  În schimb, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni numărul de paturi va crește cu 15.
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” are restanțe la diverși furnizori de aproximativ 20 milioane de lei. Directorul Spitalului, medicul Nicolae Moise, spune că nu știe ce se va întâmpla cu datoria unității. „Ca atare, nu știu ce se va întâmpla cu datoria spitalului, de aproximativ 20 de milioane de lei”, a declarat Nicolae Moise.

Oprișan face demersuri pentru construirea unui spital nou

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut nenumărate demersuri pentru construirea unui nou spital județean care să fie dotat cu cea mai mo-dernă tehnologie. În acest scop a fost realizat un studiu de fe-zabilitate în colaborare cu firma italiană CMB Societa Cooperativa Muratori e Braccianti di Carpi pentru reconstrucția Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” din municipiul Focșani.
Noul spital ar putea fi construit la periferia orașului pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Conceptul a fost rea-lizat de către arhitectul Ruben Saetti care a făcut și prezentarea studiului din care rezultă că realizarea unui nou spital ar fi mult mai avantajoasă, din punct de vedere practic, decât consolidarea și modernizarea actualului spital. Proiectanții italieni au propus, ca soluție, realizarea unei clădiri flexibile, formată din două aripi în formă de L, care s-ar putea dezvolta în timp și care respectă numărul actual de paturi al Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” cât și specialitățile existente în acest moment. Pentru realizarea noului spital, autoritățile locale ar avea nevoie de un teren de aproximativ 10 hectare situat la pe-riferia orașului pe care să fie situată clădirea, dar și o parcare care ar putea găzdui aproximativ 1.000 de autotu-risme. În ceea ce privește costurile, valoarea construirii unui nou spital este egală cu cea privind consolidarea și mo-dernizarea vechiului spital de urgență. Valoarea investiției va fi de 86 milioane euro.

Oprișan i-a cerut lui Boc să susțină construcția noului spital

La inaugurarea Secției de Boli Contagioase, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a solicitat primului ministru Emil Boc să susțină construirea noului spital în Focșani.
„Este absolut necesar ca Focșaniul să aibă un nou spital. Pentru că renovarea spitalului vechi ar însemna de două ori mai mult ca sume investite decât construcția unui spital nou la cheie. Va fi un spital modern pe care o să-l facem la un kilometru de Focșani, în care oamenii să aibă tot ceea ce le trebuie; liniștea necesară și toate condițiile pentru a trata orice fel de boală din toate punctele de vedere”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Vicepreședintele Diaconu l-a interpelat pe ministrul Sănătății

Vicepreședintele Consiliului Ju-dețean, Mircea Diaconu, a cerut clarificări de la ministrul Sănătății, Cseke Attila, referitoare la regimul clădirii în care funcționează secția de boli contagioase. În cadrul videoconferinței de ieri, vicepreședintele Diaconu a arătat că sunt nelămuriri deoarece investiția a fost realizată din fondurile Ministerului Sănătății și s-a făcut o recepție preliminară în luna martie. Situația juridică a acestui imobil va fi clarificată după ce se va realiza transferul spitalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?