Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Înşelăciuni prin intermediul mesajelor


Vrâncenii nu au învățat nici acum că pot fi țepuiți prin mesaje. Până în prezent, șase persoane s-au plâns la poliție cu privire la faptul că au căzut în plasa escrocilor, după ce au primit mesaje prin care au fost anunțate că au câștigat diferite sume de bani sau alte bunuri. Oamenii legii spun că de obicei, vrâncenii merg la poliție după ce își dau seama că au fost înșelați și nu înainte de a da curs mesajului. Polițiștii spun că acum a apărut un nou mod de operare și îi sfătuiesc pe cei care primesc astfel de mesaje să nu le dea curs înainte de a face o verificare temeinică.

Naivitatea că poți câștiga fără să participi la vreun concurs i-a costat pe câțiva vrânceni. De la începutul anului, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea au primit șase sesizări cu privire la cazuri de înșelăciune, al căror mod de operare constă mai ales în primirea pe telefoanele mobile a unor mesaje. Prin intermediul acestora, oamenii sunt anunțați că sunt câștigătorii unor sume de bani sau a unor obiecte. Polițiștii spun că de ceva vreme țepuitorii au găsit o altă metodă. Aceștia trimit mesaje prin intermediul cărora anunță că „Am avut un accident. Te rog sună la spital!”. Mesajul pare că ar veni din partea unui membru al familiei iar cei care vor să înșele dau de obicei numere de fix și indică și numele medicului cu care trebuie să se ia legătura. Dacă omul cade în plasă și sună la numărul indicat, atunci primește toate informațiile necesare ca să fie țepuit. Polițiștii vrânceni spun că s-au confruntat cu un astfel de caz dar femeia care a primit un astfel de mesaj și-a dat seama că ceva este în neregulă și a mers la poliție înainte de a cădea în plasă. În cazul înșelă-ciunilor prin mesaje, persoanele sunt anunțate că au câștigat premii în bani, la așa zise „concursuri” organizate de diferite firme cunoscute. De regulă, prin mesaje i se solicită destinatarului să contacteze «reprezentantul» comisiei de concurs, pe un telefon mobil al cărui număr este transmis odată cu mesajul inițial. În marea majoritate a cazurilor, persoanele înșelate au dat curs solicitării, iar în momentul când au contactat persoana respectivă, aceasta, cu abilitate, a determinat părțile vătămate să depună prin mandat poștal, diferite sume de bani în contul unor membri ai comisiilor de concurs, în diferite localități din țară. Potrivit polițiștilor, păgubiții re-alizează că au fost păcăliți abia după ce fac tranzacția. Polițiștii vrânceni s-au confruntat cu un astfel de caz chiar la începutul acestei luni. Pe 2 iunie, un bărbat din București și o femeie din Constanța au fost reținuți de polițiști după ce au vrut să  înșele un bărbat din Răcoasa, mințindu-l că este câștigătorul unui premiu. Pe 2 iunie, polițiștii din Răcoasa în colaborare cu cei de la Biroul de Investigații Criminale din Slobozia,   i-au prins în flagrant, pe raza municipiului Slobozia, pe Vasile Gabriel P., din București și pe Steliana T., din comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța, care în data de 31.05.2010, sub pretextul că victima Iulian M., din comuna Răcoasa, a câștigat un premiu de 10.000 euro, au vrut să-l înșele cu suma de 600 lei. Cei doi l-au pus pe bărbatul din Răcoasa să depună suma de 600 lei la un oficiu poștal din București pe numele altei persoane, cu promisiunea că după ce va trimite banii, va primi și el suma câștigată. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Nu vă lăsați păcăliți de câștigurile venite din senin

Polițiștii vrânceni spun că numărul plângerilor nu a crescut față de anii anteriori. Cu toate că subiectul a fost dezbătut în presă iar reprezentanții companiilor de telefonie mobilă au trimis mesaje prin care i-au atenționat pe oameni, aceștia tot mai cad în plasa țepuitorilor. „Numărul plângerilor nu a crescut dar totuși, mai sunt astfel de cazuri. Oamenii nu verifică informațiile pe care le primesc și au impresia că se îmbogățesc rapid. Cetățenilor care primesc astfel de mesaje le recomandăm să nu dea curs înainte să facă verificări și să ne anunțe înainte de a depune sumele cerute”, a declarat inspectorul principal Alin Eșanu, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale. Până acum ceva timp, escrocii se mulțumeau cu câțiva euro pe telefon, acum le solicită cetățenilor să le pună diferite sume de bani mai ales online, înainte ca „fericiții câștigători” să-și ridice premiile. Pentru că la nivelul întregii țări faptele de înșelăciune sunt tot mai des întâlnite, polițiștii le recomandă vrâncenilor să fie sceptici atunci când sunt anunțați din senin, prin telefon, că au câștigat bunuri și sume importante de bani. În astfel de situații, persoanele trebuie să manifeste prudență când un străin le cere date cu caracter personal, cu atât mai mult când li se cere să plătească diverse favoruri pentru a intra în posesia așa-zisului premiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?