Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Handicapaţii umiliţi de Guvern


Păncenii cu dizabilități au din ce în ce mai multe probleme din cauza lipsei banilor. În evidențele Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei sunt 17 persoane care suferă de diferite afecțiuni, încadrate în gradul I de handicap. Tăierea a 25% din lefurile asistenților lor personali i-a adus pe oameni în pragul disperării. Ei consideră că le va fi imposibil să supraviețuiască în condițiile în care și așa veniturile pe care le au sunt prea mici în raport cu cheltuielile ocazionate de traiul zilnic.  

În această situație este și Nicolae Lazăr care, la cei 42 de ani ai săi, este nevoit ca, din cauza spondelitei anchilozante de care suferă, să trăiască numai din indemnizația de persoană cu handicap. Primele semne ale bolii au apărut în urmă cu 15 ani. Ea     s-a agravat odată cu trecerea timpului, la acest lucru contribuind, în special, lipsa banilor care nu i-au permis, întotdeauna, să urmeze tratamentul prescris de medic. „Am dureri mari, dar momentan am renunțat la medicamente, pentru că nu am bani să le iau, m-ar costa în jur de 140 de lei. Eu beneficiez de rețetă compensată dar luna asta farmaciile nu au mai eliberat medicamente în aceste condiții, așa că, deocamdată, sunt nevoit să trăiesc așa”, ne-a declarat Nicolae Lazăr. Acesta a afirmat că indemnizația de 290 de lei îi ajunge doar câteva zile și că reușește să supraviețuiască doar cu ajutorul fratelui și al părinților. „Din cauza bolii, nu pot să ies decât până la poartă. Am muncit la fosta fabrică de tricotaje, apoi,  la Servirea Populației,  până în 1992, când am fost scos în șomaj. De atunci, mă lupt și cu boala. La început,  n-a fost chiar atât de rău, pentru că m-am ținut de tratament, am mai fost și în stațiune, însă acum nu-mi mai permit așa ceva, pentru că indemnizația este insuficientă. Dacă nu ar fi fratele și părinții, nu știu cum m-aș descurca.  Într-un fel, mulțumesc lui Dumnezeu că n-am apucat să mă căsătoresc și să am un copil, pentru că n-aș fi putut să am grijă de ei”, a mai spus Nicolae Lazăr. Bărbatul nici nu vrea să audă de eventuala diminuare a indemnizației. „În cazul ăsta, o să mor de foame. După ce am renunțat la medicamente, să tai și pâinea de pe listă?”, a întrebat Nicolae Lazăr.

Asistenții personali, plătiți doar jumătate de an

Într-o situație dificilă se află și cei 44 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap sever. Pentru prima dată în ultimul deceniu, banii pentru plata in-demnizațiilor la care sunt îndreptățiți, nu ajung decât pentru primele șase luni ale anului, în condițiile în care suma alocată de Guvern este de doar 100 de mii de lei. „De 10 ani, de când sunt primar, orașul Panciu nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație. Guvernul ne-a alocat doar 100 de mii de lei și noi avem nevoie de încă alte 600 de mii de lei ca să putem încheia cu bine anul în ceea ce privește plata acestor indemnizații”,  ne-a declarat primarul Ion Petre. Perspectiva de a nu-și mai încasa indemnizațiile de la 1 iulie, i-a revoltat peste măsură pe cei care îi au în grijă pe cei imobilizați. „Dacă nu-mi voi primi banii, eu îmi iau handicapata, voi merge împreună cu ea la București și voi protesta în fața acestui guvern irespon-sabil care condamnă la moarte niște oameni care n-au nicio vină că s-au născut cu un handicap”, ne-a declarat Macrina Vieru. Aceasta este asistent personal pentru sora sa, Florența, care este imobilizată la pat, nu vorbește și comunică doar prin semne cu apropiații. „Nu pot s-o las nesupravegheată mai mult de câteva minute, pentru că s-ar putea răni, în cazul în care ar încerca să se dea singură jos din pat”, ne-a mai spus Macrina Vieru. Ea a adăugat că, în calitate de asistent personal, încasează doar 293 de lei lunar. „Nu-mi ajung, dar sunt buni și banii ăștia. Mai rău ar fi să nu fie deloc”, a afirmat aceasta. Primarul Ion Petre a mai declarat că, până acum, administrația locală nu a identificat nicio sursă financiară pentru suplimentarea fondurilor necesare sectorului social. „Așa cum am anunțat încă din luna martie, asistenții personali își vor încasa indemnizațiile doar până la jumătatea anului. Dacă nu ne vor fi alocate alte sume sau nu vor interveni rectificări bugetare, plata lor va fi sistată. Deocamdată, nu se întrevede nicio altă soluție de finanțare. Dacă asta au vrut guvernanții, probabil că tot ei vor ști să gestioneze această situație și în a doua jumătate a acestui an”, a concluzionat primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?